Låta barnen botanisera bland böckerna.

Fördelen med att arbeta deltid och fylla ut resten av tiden med föräldradagar (om dessa finns kvar) är all den tid vi får över till umgänge med barnen efter förskolan. Ingen direkt stress hem för matlagning och kvällsrutiner utan istället finns möjligheten att göra småsaker tillsammans. 

Ibland spelar vi fotboll på en konstgräsplan inte långt från där vi bor, ibland är vi ute och leker på gården och äter eftermiddagsfrukten i solen. Vissa dagar går vi till biblioteket i närheten och lånar böcker. 

Botanisera bland böcker.

Igår var en sådan dag då vi det fina vädret till trots gick till biblioteket. Alfons var sugen på att låna böcker om dinosaurier. På biblioteket fick barnen gå runt själva och titta och välja böcker. 

Det blev två dinosaurieböcker, en faktabok och en dinosauriesaga. Siri fick välja fritt och kom med några böcker hon förmodligen kände igen från förskolan. Hon kunde nämligen namnet på barnen i boken och hur smart jag än tror att min dotter är så tror jag inte att hon kan läsa ens ordbilder. 

Sju böcker blev det totalt innan Siri behövde bli entlediga sin blöja omgående.  Ingen ny blöja fanns tillgänglig så det blev skynda hem blöjlös. 

Svea-böckerna och ”Det bästa kalaset.”

Som om inte biblioteksbesöket var nog, det låg även ett bokpaket med tre nya barnböcker av Linda Palm hemma och väntade på oss. Jag hade tidigare läst lite om Linda Palm och tyckte det verkade spännande med en pedagog som skrev barnböcker med en fin pedagogisk vinkel. 


Böckerna som nu trillat in i brevlådan var småbarnsböckerna Svea Målar och Svea handlar boken Bästa kalaset för 5-8 åringar, alla från förlaget Indus

Då Sara och Siri inte var nattningskompatibla den kvällen hann jag och Alfons även läsa de nya böckerna. 

Svea böckerna handlade om vardagssituationer i ett litet barns liv. I boken Svea handlar är Svea med sin pappa i affären. Svea hjälper pappa på sitt eget lilla vis genom att packa korgen full med allt möjligt. Sen försvinner Svea och hittas efter en stund vid godishyllorna. Svea vill ha godis men pappa förklarar att de inte står på listan idag och att de inte kan handla godis varje gång. Svea blir lite sur, men blir snabbt glad när hon får hjälpa pappa vid kassan. 

Boken avslutas med en seriestripe innehållandes ett urval av bilderna i boken för att barnet och den vuxne tillsammans sen ska kunna återberätta handlingen. 

Bästa kalaset en bok att diskutera om- och ikring. 

Majken har bjudit till kalas med popcorn, bra musik och fin dukning. Men ingen verkar komma när klockan slår tre. Kan det bero på att Majken i skolan sagt som: ”Om inte jag får bollen så får du inte komma på mitt kalas.” Majken blir lite ledsen innan det ringer på dörren. Det värsta kalaset blev det bästa kalaset. 

Även denna bok avslutas med en godbit. Denna gång är det i form av enkla frågeställningar att prata om med barnet. 

Jag rekommenderar verkligen dessa böcker av Linda Palm. 

Dennis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.