15 saker Vi män kan göra för att supporta jämställdhet

Glad midsommar till er alla!

Ni som var med från bloggens början kan redan ha läst detta inlägg. Det är dock lika aktuellt som tidigare. Kommer ni på fler förslag än de jag listat nedan, kommentera gärna så förlänger vi listan  

15 saker vi män kan göra för jämställdhet.

Titt som tätt hör/läser jag om män som inte vet hur de på ett praktiskt sätt kan bidra till ett mer jämställt samhälle. Är det något jag vill att mina barn ska ha med sig in i vuxenlivet är det tydliga förebilder över hur de kan bidra till jämställdhet.
Saker män kan göra för jämställdhet, pappablogg

1. Gör minst 50 % av hushållsarbetet. Tänk till i arbetet hemma. Dela på sysslorna kring mat, disk, handling och nattning så lika som möjligt.

2. Våga ta minst 50 % av det emotionella ansvaret hemma. Bara för att vi är män behöver vi inte ha vara konstant hårda och kalla. Lägg inte över det emotionella ansvaret av era gemensamma barn på tjejer/kvinnor utan ta själva ansvaret för att du är en del av det. 

3. Ta plats där andra män pratar nedlåtande om kvinnor i allmänhet. Säg ifrån när män i den närheten drar sexistiska skämt. Ser du en kvinna som ser besvärad ut i sällskap med en man. Håll dig på tillräckligt nära avstånd för att visa din närvaro och ingrip om du upplever situationen som ohållbar.

4. Om en kvinna påstår att något är sexistiskt. Tro henne.

5. Sexuellt samtycke i alla relationer. Var inte den som tjatar till dig sex med din partner. Se till att ni båda två alltid är med på vad som sker i sänghalmen.

6. Tänk till när preventivmedel behövs. Kondom må vara hur trist som helst och uppfattas lite slentrianmässigt som att äta kola med pappret på. Men tänk på alla biverkningar tjejer riskerar att få av till exempel P-piller. Lämna inte över ansvaret till henne att skydda er från oönskade graviditeter. Läs även mitt inlägg om  vasektomi.

7. Utmana sexistiska kommentarer på Internet. Tycker du att dina kontakter på sociala medier beter sig sexistiskt. Våga säg ifrån.

8. Var vaksam på klassiska könsnormer. Vid många tillställningar förbereder kvinnorna maten och dukar medan männen tar hand om grillningen. Våga utmana normen och gör tvärtom.

9. Bygg era relationer på ärlighet och respekt. Sättet du behandlar din partner är en spegling av din inställning till kvinnor i allmänhet.  Det funkar inte att förespråka jämställdhet och samtidigt behandla din partner som skit.

10. Skaffa kvinnliga vänner. Har du inga, fundera på varför du inte har det. Genom att ha både kvinnliga och manliga vänner kan du lättare relatera till båda parter.

11. Erbjud promenadsällskap hem under sena kvällar. Men tjata inte.

12. Tänk över vilka fysiska kontakter du tar på kvinnor. En uppmuntrande klapp/kontakt på axeln ses som mindre närgånget än en klapp på ryggens nedre delar. Dessa kan missuppfattas som närmanden.

13. Ha såväl kvinnliga som manliga förebilder.

14. Benämn inte din partner som frekvent tjatig. Om hon tjatar så beror det förmodligen på att du ”slackar” efter.

15. Våga identifiera dig som feminist. Tala om begreppet som något självklart för dig. Lirka inte runt med hitta-på-ord som ”jämställdist” när det egentligen är feminism som avses.Fler förslag hittar du här.
/ Dennis

2 svar på ”15 saker Vi män kan göra för att supporta jämställdhet”

  1. Bra!

    Ta lika ansvar för planeringen – ledigheter, högtider, presenter, säsongsinköp av kläder, utrustning etc.

    Vi delar ganska lika på det praktiska, konkreta, vardagliga men det känns ofta som att jag är den som gör mesta tänket och planeringen. Det vore lyx att slippa tänka på allt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *