16 positiva saker ditt barn borde få höra ofta

Publicerat första gången 2015.04.06

Säg det ofta till dina barn

När det är tid för att sova och när jag och Affe ligger tillsammans i sängen brukar det dyka upp olika samtalsämnen. Ofta går vi igenom dagen och ibland pratar vi de små viktiga sakerna i livet. Mamma och pappa, Dennis och lillasyster, saker som varit bra och saker som varit mindre bra.

Det viktiga är i slutändan att vi pratar med varandra, att vi hör varandra. Under dagen är det väldigt mycket snabba puckar och förmaningar. Det är svårt att hinna med reflektion med varandra. Därför har jag idag sammanställt en lista med 16 positiva saker att säga till sitt barn. Vissa fungerar i farten och andra lämpar sig vid till exempel läggning.

16 positiva saker att säga till ditt barn

 

Kommer du på fler saker som du gärna pratar med ditt barn om? Dela då gärna med dig av det till oss via våra sociala medier.

16 positiva saker som du bör säga ofta till ditt barn

 1. Du är älskad.
  Tala om för barnet att det är älskat och vilka omkring det som också älskar hen. 
 2. Du får mig att bli glad.
  Berätta för barnet att du blir glad av att vara med barnet och varför du blir glad.
 3. Jag tänker på dig när vi inte är tillsammans.
 4. Ibland säger jag nej och det är okej för dig att också säga nej.
  Tala om för barnet varför du ibland måste säga nej men berätta även att det är okej att säga nej om barnet inte vill.
 5. Du är en bra kompis.
  Berätta vad det är som gör att barnet är en bra vän. 
 6. Du är snäll.
  Berätta även vad det är som gör att barnet är snäll. Positiv förstärkning kan ju spegla av sig på beteende.
 7. Det är okej om du ändrar dig. 
 8. Det är okej att göra fel, alla gör det ibland.
  Viktigt att visa att fel är okej att göra. Alla gör vi fel, även mamma, pappa, mormor och morfar, ja, till och med en Dennis kan göra fel. 
 9. Du är viktig för mig. 
  Berätta om barnets betydelse för dig.
 10. Hur gjorde du det där?
  Var nyfiken när barnet visar upp något det gjort. Visa intresse för insatsen snarare än resultatet.
 11. Tack för hjälpen. 
  Visar du tacksamhet för små saker som barnet hjälper till med så kan du nog vänta dig att barnet börjar göra detsamma. 
 12. Det är roligt att göra saker mig dig.
  Berätta att du uppskattar att vara med barnet. 
 13. Jag lyssnar på vad du säger.
  Visa med hela kroppen att du lyssnar på vad barnet säger. Visa att barnets åsikt är viktig. Det visar på respekt. 
 14. Bra gjort. Det syns att du fick jobba hårt.
  Beröm insatsen istället för resultatet. Vikten borde (likt nummer 10) fokuseras på hur insatsen upplevts av barnet. Exempel: Om barnet ägnar sig åt idrott. Fråga om barnet haft kul under matchen istället för att fokusera på slutresultatet. 
 15. Jag är stolt över dig.
  Barn behöver höra att du värdesätter dem högt. 
 16. JAG ÄLSKAR DIG.

/ Dennis

4 svar på ”16 positiva saker ditt barn borde få höra ofta”

 1. Åh Dennis, tack! Jag bockar av alla 16 punkterna och jag behövde verkligen höra/läsa att jag gör ngt bra. Har en sån där period då tålamodet brister ännu mer än vanligt.

 2. Hej! Det var bra att höra det jag säger till mitt barn är rätt. Vissa enstaka punkter måste rätta till typ inte säga du är duktigaste i hela jourden mm jag läste det var negativ eller föräldrar bästemmer var också fel.
  Nu vet jag varför min son är klock och lyssnar alltid på mig tack vara de 16 punkter och finns mera att ta upp.
  Vad än vi discuterar aldrig blir gräll av resultatet. Vi går till affärer när han frågar ngt när jag säger tyvärr han reagerar inte ens. Jag ger min bank kort till honom föratt köpa ngt i ner butiken och säger köp vad du vill till dig alltid. Han köper inget extra ibland bars en glass jag säger varför köper du inget som andra barn gör. Säger han mamma du litar på mig jag vill du skall alltid lita på mig därför, och jag behöver tänka vårt ekonomi att inte slösa i onödiga saker. Jag erbjuder allt och alltid i hod tid därför hans ögon och önskan är mätt.
  Han är så go många svenskar gratulerar mig under hsns alla ålder, när vi handlar de säger hur uppfostrar du honom. Han var sju år tills igår kväll idag är 8. Jag är stolt över honom.
  För mig livet är bara min son inget villa inget volvo inget bio inget inget nöje bara min son han är min a.b.c.d. All vitamin, min ögon sten, min sol strol, och mitt livslust. När han går till skolan jag saknar honom oerhört mycket. Jag är hans tåg vi brukar säga när han skall från sov rummet till vc står jag framför sängen eller soffan mm säger tåget går passa på han hoppar påmin rygg. Jag är överlycklig att han finns i mitt liv, och jag är stolt att jag är hans mamma. Jag gör mitt bästa att uppfostra på ett rättsätt. Mvh suzan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.