Amningshysteri emot de som inte vill eller kan amma sitt barn

Hysterin kring amning ur en Lattevinkel

För två år sedan gav jag mig in i ett ämne som jag aldrig kommer ha direkt erfarenhet av. Jag kommer aldrig att förstå hur det är att ha ett barn som äter från bröst. Jag kände ändå att jag behövde ge min syn på det hela och med risk för att trampa på tårna skrev jag detta inlägg om amning och den hysteri som lätt kan uppstå mot de som inte kan eller vill amma sitt barn. 

(Detta är ett uppdaterat inlägg från 2014)

Under en föräldrautbildning 2014 talade vi en hel del om amning. Vi fick se filmer om amning och olika sätt att stimulera amningen. Deltagarna i filmen vara alla väldigt positiva till amning och såg inga problem med det.

”Blir det problem så får vi tackla det då”, ”.det gäller att hålla ut under amningen..”. 

Ingenstans pratades det direkt om alternativa lösningar.

Amning är vad jag förstått inte alltid en solig dans på rosor med myspys med barnet. Det finns mammor som lider fruktansvärt under amningsperioden. Kraftiga sår och infektioner på grund av mjölkstockning med feber som följd är inget som en kvinna ska tvingas genomleva om hon inte känner att hon klarar det. Amning och alla hormoner kring amningen kan starta en så kallad amningsdepression vilket kan tära på hela familjen.

Vad jag läst och hört upplever jag att det finns en viss amningshysteri i allmänhet och även hos en del barnmorskor. Det ska ammas in i det sista och det är helt naturligt att det gör lite ont. Låt barnet hitta rätt fattning kring vårtgården så ska ni se att det blir bättre.

Finns det en övergripande flaskersättningstabu?

Är det så farligt om barnet matas med flaska i utbyte mot att mamman i detta fall slipper alla dessa problem som kan uppstå under amning? Visst finns det en poäng med att amma sitt barn till en början. Bröstmjölken innehåller alla näringsämnen som ett spädbarn behöver samt ger ett bra grundskydd av antikroppar för att barnet ska utvecklas normalt. Men det måste ju finnas barn som lever och mår bra som är helt uppfödda med mjölkersättning.

Amning
Bilden tillhör Vårdguiden Västerbotten

Det behöver inte vara ett misslyckande att inte kunna amma.

Jag skulle se det som en fantastisk möjlighet för föräldrarna att få dela på matningen av barnet. Jag tror att jag som pappa får känna mig mer delaktig under de första månaderna av barnets liv då jag kan ge och få närhet av barnet under flaskmatning. Det skulle kunna innebära att vi som föräldrar kan dela upp nätterna mellan oss och på så sätt få någorlunda regelbunden sovtid.

Detta är självklart mest mina spekulationer kring amning och det kan säkert hos vissa uppfattas som pretentiöst pladder från min sida.

Det jag vill säga med denna text är att det inte borde vara belagt som ett misslyckande att inte kunna amma. Istället borde det informeras om alternativa metoder som fungerar som komplement till amning. Det finns förmodligen massa baksidor med att bara mata sitt barn med ersättning men i slutändan borde det som fungerar bäst för barnet och mamman vara avgörande.

Vilka är era erfarenheter kring amning/ersättning? Jag skulle gärna vilja höra hur andra pappor upplever flaskmatning i jämförelse med amning. Hör gärna av er.

Dennis

Lästips:

Att flaskmata

Amningshjälpen

10 svar på ”Amningshysteri emot de som inte vill eller kan amma sitt barn”

 1. Hej! Vi resonerade precis som du skrev: mår mamma bra mår barnet bra eller snarare vår nya familj bra..
  Min man var jätteglad att han kunde hjälpa till med matningen men skojade om att det hade varit skönt om jag ammade så vi slapp dela på nätterna (sagt med glimten i ögat)
  Om du känner att du vill stödja kvinnors rätt att själva få välja så vill jag slå ett slag för FB-gruppen ”rätten att välja flaskmatning”.. De arbetar bla med att få ut information om att det finns något som heter ersättning till tex föräldragrupper, för det nämns mycket sällan och oftast bara i ”utkanten” av AMNING.
  Jag är själv uppväxt på ersättning, och det har gått hyfsat för mig, varken allergisk eller dåliga betyg. Båda mina barn är flaskmatade och de mår i dagsläget bra 🙂

  Kul att ni tog upp detta inlägg igen!

 2. Mamman till våra barn hade för dålig bröstmjölk. Barnmorskan försökte mer förklara hur/när hon skulle mata för att det eventuellt kunde bli bättre, än alternativa metoder, vilket ledde till undervikt och väldigt missnöjd bebis. Förstår själv inte att det skulle behöva komma till undervikt på barnet innan barnmorskan rekommenderar ersättning. Jag tycker man saknar nog mycket närhet till bebisen under första tiden pga att mannen är dom som oftast jobbar, så köra både ersättning och amning är en rekommendation från mig.

  1. Ser artikeln är gammal,men vill göra ett inlägg. Jag blev mamma som 20- åring min amning gick bra och jag älskade att amma, ammade länge.De kändes bra för mig. Men så finns de ju dem de inte går bra då tycker jag BVC borde respektera att mamman antingen delvis eller helt vill ge ersättning, jag förespråkar alltså inte de ena eller de andra. Jag tycker viktigast de som gynnar barnet.

 3. Jag tycker de är så mysigt att amma och är så glad att de funkar så bra för oss. Men förstår inte heller hysterin. De borde vara super enkelt. Glad mamma- nöjd bebis! De gäller att hitta sin väg och vad som funkar för sin familj. Vare sig det är bröst eller flaska.

 4. Det finns en till aspekt och det är de kvinnor som helt enkelt, oavsett anledning, inte vill amma. Ska dom verkligen behöva utstå informationsspridning som är medvetet vinklad för att höja antalet ammande mammor? Har inte kvinnor rätt att få ta beslut gällande sin egen kropp i en miljö som inte pressar åt ett visst håll?

  Rent personligt så är jag otroligt nöjd med vårt beslut att flaskavår son. Jag känner att jag har fått möjlighet till en närhet till honom som jag annars skulle haft svårt att få (eller åtminstone fått jobbat hårt för). Det var fantastiskt för mig att kunna förlägga min föräldraledighet under hans första månader. Det är något jag rekommenderar att fler partners tar tillfälle till, om de har möjlighet.

 5. Jag har inga egna erfarenheter av amning men studerar till läkare därav lite extra intresse i ämnet. Min uppfattning är att många rekommendationer som tas fram baseras på WHOs rekommendationer som är avsedda att fungera över hela världen. I länder där vi både är läskunniga så vi kan ta till oss information samt har tillgång till rent vatten så är ersättningar inget problem (när man väljer anpassade ersättningar efter barnets behov). Givetvis finns fördelar med amning som man då missar, men det finns ju som du skrev även nackdelar så när biverkningarna är för svåra borde man bli rekommenderad och informerad om alternativ. Jag hoppas kunna vara en del av vården som har en öppnare syn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.