Coolt att sopsortera

sopsortera, lattefarsor, pant,

Stora källsorterar- och pantardagen

Idag fick jag och Alfons ett lite ryck och städade ur sopskåpet under diskbänken. Ni vet platsen som vi helst glömmer, platsen som fyllts av matavfall och där vi ställer undan allt annat vi tänker slänga. Egentligen var det bara jag som kände behovet av att städa ur skåpet men Affe hakade ganska snabbt på när jag visade vilka saker som skulle läggas i vilka påsar. Vi studerade varje grej som låg i skåpet, bortsätt från soppåsen med matavfall.

Olika påsar placerades ut på golvet. En för färgat glas, en för ofärgat, en för metall, en för pant och en för plast. Sedan tidigare har vi en stor tunna för alla pappersförpackningar. Roligast var nog att ta reda på om något var metall eller plast. Med en liten kylskåpsmagnet testade vi varje lock och burk för att se om det var en plast eller metall (det som var av aluminium smugglade jag ner i påsen när han inte såg. Den lektionen tar vi en annan dag.)

När allt var sorterat och paketerat gick vi till soprummet och kastade allt i respektive tunna. Varje tunna hade bilder med vilket innehåll som skulle slängas där vilket blev en rolig jakt på rätt tunna. Därefter gick vi till affären för att panta och döm om vår förvåning när vi får se en stor sopbil. Det kunde inte blivit bättre, som om någon regisserat vår sopsorterarförmiddag.

Sopbil, sopsortering

Vi gick genast till sopbilen för att se vad som händer när soporna hälls ner i den stora pressen och från ingenstans började sophämtaren berätta för Alfons vad han gjorde. Vi fick veta att dessa sopor skulle eldas upp så att Alfons skulle kunna få varmvatten i badkaret. Han berättade vidare att motorn som lyfter soptunnorna och pressar ihop de går på batteri. På så sätt behöver motorn inte vara på och de boende i området blir mindre störda av ljudet från bilen. Alfons fick också veta att sopbilen rymmer motsvarande 6 stycken bilars vikt med skräp. Sopgubben visade även upp en glasflaska som någon slängt i behållaren för brännbart och berättade att den inte gick att elda till varmvatten. Alfons nickade inställsamt och berättade vart han slängt sina glasflaskor någonstans.

Som från ingenstans fick vi en röd tråd genom hela vår sopsorterardag. 

– Dennis

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.