Då frukstunden blir en klassfråga på förskolan.

Inget barn i förskolan ska behöva känna sig utpekade på grund av sin socioekonomiska bakgrund. 

Att ha med sig egen frukt till förskolan borde inte vara ett alternativ. 

Nu har förskolan kört igång med en femåringsgrupp på tisdagar. En naturgrupp med olika teman utanför förskolans område. Det samlas pinnar, kottar och pratas värdegrund på ett pedagogiskt sätt. En veckans höjdpunkt för de flesta barnen skulle jag gissa. 

I veckobrevet inför femårsgruppen stod det en massa bra saker. Kläder efter väder, ryggsäck, ev. en äggkartong och egen frukt. Egen frukt var tydligen för att flera barn önskat få ha med sig det. De som inte ville ha med sig egen frukt eller hade möjlighet att ta med sig frukt skulle få av förskolan. 

Fine! Första veckan skickade vi med en banan i ryggsäcken efter önskemål från Alfons. Idag hade vi ingen fräsch frukt hemma och kunde därför inte skicka med någon. Inga problem, det finns ju frukt på förskolan. Vi hade pratat med Alfons på morgonen och sagt att förskolan fixar frukt till de som inte har med sig. 

Fruktstund i förskola, gratis förskola,
Då lillasyster fick agera packåsna åt storebror.

När jag hämtade barnen efter jobbet berättade en av pedagogerna att Alfons reagerat på att vi inte hade skickat med någon frukt och att han gärna ville ha det nästa gång. Okej, tänkte jag, vi får se till att skicka med frukt nästa vecka. Hemma började tankarna och diskussionerna rulla kring medhavd fruk till förskolan. 

Vill vi ha klassklyftor i förskolan?

Nej, det vill vi såklart inte. Det är inte i varje familj möjligt att skicka med frukt till förskolan. I familjer med en låg hushållsinkomst är det kanske inte prio 1 att köpa färsk frukt. Även om en frukt i veckan inte stjälper en familj rent ekonomiskt så finns det mycket annat som kan behövas prioriteras. 

Det finns barn som lever under komplicerade familjeförhållanden. Hålla reda på en frukt i veckan kan verka tillsynes okomplicerat. Men i familjer med psykisk ohälsa eller missbruk finns det en risk att frukosten inte är rågade med färsk frukt. 

Vad händer då med barnen som inte har någon frukt?

Det uppenbara är att de får ett äpple eller liknade att bära med sig i ryggsäcken till utflykten. Det mindre uppenbara är att de bär med sig skuld i ryggsäcken för att deras föräldrar inte ordnat samma sak som kompisarnas föräldrar. De känner sig utanför och exkluderade från dem som fått välja frukt att ha med sig. 

Sen finns det barn som inte bryr sig om att få välja egen frukt. Eller gör det? 

Fruktstunden i förskolan får inte vara en fråga om klass och socioekonomisk bakgrund. 

/ Dennis 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.