Därför blir han inte årets pappa!

Årets pappa LattefarsorNu i dagarna stötte jag på denna bild på Instagram och blev lite lätt upprörd. Jag kommenterade under bilden och blev direkt kallad för cynisk.

Det var ju bara en bild som delats på ett humorkonto på Instagram. Jag behövde ju inte dra det till sin spets. 

Jo, jag tror faktiskt att jag behövde göra det. Jag behövde göra det för att visa att denna humor blir fel.

Årets pappa?

Jag ser i denna ”roliga” bild en öga för öga mentalitet.

”Rör du min dotter så…!”

Jag ser inte en pappa som bryr sig om sin dotter, eller jo en pappa som bryr sig om sin dotter men med ett synsätt som får mig att klia mig några extra vändor över skalpen.

Oavsett hur killar är mot tjejer är inte hot om våld vägen att gå. Det spär bara ytterligare på att tjejer behöver skyddas mot män. Som sin fars ägodel, skyddas hon mot killar som inte vet bättre än att behandla flickor som skit.

Varför ska vi genom humor, förtäckta hot, stärka den machokultur som redan finns. Bilden spelar på en hederskultur där flickorna blir objektifierade, ett objekt åt någon istället för sitt egna subjekt, någon som måste skyddas från andra som inskränker på faderns äganderätt.

Är det verkligen sådana pappor vi ska eftersträva att vara? Den djuriska beskyddaren av familjen?

Hur borde årets pappa vara då?

Årets pappa borde istället få sin dotter att förstå sitt egenvärde som individ. Hon är sin egen och hennes kropp är endast hennes att bestämma över. Vill hon inte bli kramad eller pussad av sina föräldrar eller andra närstående behöver hon inte.

Barn uppmuntras ofta att krama besökare ”Hej då” vid besök och nästintill skuldbeläggs om de inte gör det.

”Titta, nu blir ju tant Lotta ledsen om hon inte får en kram.”

Låt tant Lotta vara ledsen då! Det är barnets kropp och barnet borde få, nej SKA ha rätten att  bestämma själv om de vill kramas. Inte ens vi föräldrar har rätten att ta en kram eller puss mot barnets vilja.

Årets pappa borde istället för att hota framtida pojkvänner eller andra pojkar i närheten visa på gott exempel hur en man/pojke kan vara. Goda exempel visar döttrar och söner vilka typer av män som finns där ute och vilka som är värda att leta efter. Det ligger kanske något i att flickor/pojkar söker sig till pojkar och män som är som deras fäder.

Vill du då som pappa att din dotter ska ty sig till snälla och vänliga män som respekterar deras egenvärde? Ja, då är det kanske dags att du visar hur en sådan är. 

Årets pappa kan stå upp för sin barn på fler plan än som den beskyddande besten vid deras sida.

Dennis

I en lista från tidigare i år presenterade jag 10 olika saker en pappa kan göra för sin dotter. Läs den om du inte redan gjort det.

2 svar på ”Därför blir han inte årets pappa!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.