Det är sällan bra när det blir helt tyst eller?

Vi hade varit hemma en stund efter en dag på jobbet och förskolan, barnen och jag. De hade precis försvunnit iväg på varsitt håll efter att på något lurigt sett tillskaffat sig varsin skiva surdegfralla. Alfons skylde på Siri och Siri såg glad ut. 

Alfons lekte ”inte bli blöt i badkaret” och Siri var i lekrummet, tills det blev alldeles tyst. Jag hade röjt undan lite disk för att hitta matlagningsredskap för middagen när tystnaden blev påtaglig. Kollade in snabbt i lekrummet, där var hon inte längre. Vilken blomma gräver du nu i? sa jag högt för mig själv och började leta i vardagsrummet. Ingen Siri. 

Gick vidare till barnens sovrum och ser Alfons täcke ligga på golvet och i Alfons säng satt Siri och bläddrade i en bok. 

Boken, Bra bestämt, har blivit en favorit. Inte bara för att den handlar om en allt vanligare familjekonstellation utan även för alla fina bilder. Bajs, utlovas. 

 

Bra bestämt

Barnboken Bra Bestämt kommer från förlaget Olika vars böcker utmanar normen genom mottot: Ut med stereotyper in med möjligheter

I Bra bestämt, får vi träffa Mirjam, Mirjams mamma och mammas kille Pierre under en promenad hem. Mirjam vill gärna bestämma att mamma och Pierre inte får pussas och mamma svarar att Mirjam inte kan bestämma om något sånt. Däremot finns det många andra saker som Mirjam får bestämma och vi får bland annat se hur de smyger som lejon och hur Mirjam bestämmer sig för att inte vara rädd för hundar. 

En trevlig bok som utmanar klassiska samhällsnormer i sagornas värld. Bonuspappan Pierre är inte den onda styvföräldern utan ytterligare en nära vuxen i Mirjams liv. 

  

Denna morgon blev det dock en helt annan bok på en helt annan plats. 

  

Har du tips på böcker som bryter mot den klassiska samhällsnormen? Lämna gärna en kommentar här nedan. 

Ett svar på ”Det är sällan bra när det blir helt tyst eller?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.