Machokultur skapas i omklädningsrummet.

I detta inlägg vill jag diskutera omklädningsrumskulturer och varför vi inte bara kan rycka på axlarna åt dessa.

Donald Trump försvar den läckta sexpratsskandalen med att det var locker room talk. Nyligen publicerades en ny skandal där Donald Trump berättade framför en kamera att han ska dejta ”denna flicka om 10 år”. Flickan i inslaget är då 10 år gammal. 

Det sås och gror en sexistisk machokultur i våra omklädningsrum.

Jag var 13-14 år gammal och bytte om efter idrotten i skolan. Min nya Casio-klocka med hastighetsmätar för cykeln hade blivit stulen från påsen med värdesaker som läraren hade hällt ut på en bänk efter lektionen. Jag vågade inte säga något med rädsla för att tjuven inte skulle erkänna det eller att jag skulle få stryk om tjuven blev ertappad. 

Runt omkring mig sprang killarna med vikta handdukar och snärtade på varandra. Även vi som inte var med på att rulla en ox-piska av de våta handdukarna kunde få en snärt på låret eller skinkorna så att mindre blodvite uppstod. 

”Edvin” visade att han kunde ”runka upp sin kuk” så pass att han kunde hänga handduken på den. ”Johan” som inte närmat sig puberteten ännu blev mellan varven retad för sin lilla snopp.

Behöver du locka fram den med sockerbit och pincett? Hahaha!

Alla skrattade och brölade på klassiskt pubertetsvis, alla förutom ”Johan”. 

Efter matchen.

Det var en fotbollsmatch någonstans i Södermanland. Hur matchen slutade och vilka som gjorde mål överskuggades av ett övergrepp. 

”Robin” står och duschar när två ”lagkamrater” kommer fram till honom och garvar. Haha, Piss-Robin. Killarna ställer sig sedan och kissar på ”Robin”. Hur ”Robin” upplevde detta behöver vi knappast gå in på va?

Här vill jag ändå lyfta min tränare som genuint tog ansvar för detta och vidtog åtgärder för de kissande grabbarna. Jag kan dock inte minnas att vi gjorde något ytterligare arbete för att jobba på respekten sinsemellan i laget.

Under invigningen av världens största fotbollscup.

Ett gäng killar och deras ledare firar sitt deltagande i världens största barn- och ungdomsturnering med att omringa en mindre grupp tjejer. Därefter följde upprepade ofredanden av flickorna. En machokultur där killar och män tar sig rätten att sexuellt trakassera tjejer förekom på öppen gata i rikets näst största stad.

Machokultur är skadligt enligt skribenten

Varför får denna machokultur utrymme att gro i våra omklädningsrum?

Jo, därför att vi inte har ett grundläggande värderings- och jämställdhetsfokus i våra skolor och idrottsföreningar.

Lärarens ansvar verkade när jag var ung ta slut då lektionen var slut. Tränarnas ansvar verkar i många fall ta slut när spelarna lämnar planen. I bästa fall efter en genomgång på några minuter innan duschning.

Nu lägger jag ett väldigt stort ansvar på våra lärare och ideella ledare runt i landet för att utbilda våra barn i en respektfull omklädningsrumskultur. En kultur utan machonormer där sexism sås och gror som ogräs. Om vi inte börjar rensa i jordgubbslandet från början gror det igen och vi får desto mer jobb ju längre tiden går. Inte blir det någon större skörd heller.

Det är vårt ansvar som föräldrar att ge våra barn sunda grundvärderingar men också att ställa krav på våra skolor och idrottsföreningar om en lika behandlingsplan och arbete för att motverka kräkningar.

Ju mer tid och kvalité vi lägger på våra jordgubbsplantor desto mer får vi skörda i slutändan.

 

Vill läsa fler texter om machokulturens negativa effekter rekommenderar jag inlägget Nej till puckad idrottsnorm.

/ Dennis

3 svar på ”Machokultur skapas i omklädningsrummet.”

  1. Mycket bra skrivet. Jag håller absolut med dig men måste få försvara oss lärare lite. Vi kan absolut göra mer än vi gör och hinner men det är föräldrarna som måste ta huvudansvaret för att inget av detta ska hända. ” barnen blir vad man gör dem till” … Jag har haft utvecklingssamtal med elev och föräldrar där föräldrar haft ett språkbruk och åsikter som är horribla, jag har ringt hem till föräldrar när barnen burit sig illa åt och förälder har försvarat sitt barn. Tyvärr tycker jag att det blir värre med åren.

    1. Jag försökte vara tydlig med det i slutet av inlägget och jag har svårt att tro att många incidenter fått fäste om idrottslärare och ledare inom idrotten varit mer närvarande.
      ”Det är vårt ansvar som föräldrar att ge våra barn sunda grundvärderingar men också att ställa krav på våra skolor och idrottsföreningar om en lika behandlingsplan och arbete för att motverka kräkningar.”

      Tyvärr finns det en risk för oss män att bli anklagade för att vara snuskgubbar bara vi visar oss i ett omklädningsrum. Det är ett rykte vi män måste jobba på för att bli goda förebilder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.