Du behöver inte pussas eller kramas.

Säg det till ditt barn.

Du har rätt att säga nej. Ingen ska krama dig mot din vilja. Ingen får ta på dig utan ditt medgivande. Det är din rätt och det är okej att säga nej. Ingen behöver veta varför du inte vill kramas eller pussas. 

Att få bestämma över sin egen kropp.

Det är så lätt att pracka på barnen kramar och pussar. Men vem frågar om de vill ge en kram till faster när hon går?

Om vi ska lära våra barn att de äger sina kroppar behöver de få bestämma över sina egna kroppar. Ingen vuxen ska tjata till sig en kram om barnet inte vill. Inte ens om faster blir ledsen om hon inte får en kram. Faster kan vara utan kram, hon klarar sig. Det är barnet själv som bestämmer om det vill kramas eller pussas. Ingen vuxen ska få ta eller tjata till sig det mot barnets vilja.

För vad säger det? Om någon tjatar tillräckligt så bör du ge med dig? 

Barnen behöver lära sig att kroppen är något privat och något de själva bestämmer över.

Självklart pussar jag mina barn kärleksfullt på kinden eller huvudet. Men märker jag att de inte vill backar jag. Ibland frågar jag Siri om jag kan få en puss. Vissa gånger blir det pusskalas som nästan aldrig vill ta slut och ibland blir det:

Nä, jag pussar bara mamma!

Då får det vara så.

Dennis

2 svar på ”Du behöver inte pussas eller kramas.”

  1. Så bra att du tar upp det! Mitt värsta är när folk säger ”men då blir jag ju ledsen!” När barnet nekat kram. Alternativt ”säg förlåt och krama varandra!” som uppmaning. Så otroligt kränkande men så lätt hänt eftersom vi (oftast) är uppfostrade till ”artig beröring”.

    1. Eller hur!? Jag har trampat där själv. ”Nu säger du förlåt och kramar om ..!

      Vem säger att … ens vill ha en kram och vice versa?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *