En fråga som vi ofta möts av när folk får reda på att jag stannar hemma den första tiden är hur vi ”löser det med amningen”. Det faktum att det naturliga alltid är att mamman ammar (och att alternativet ifrågasätts som tillräckligt bra) låter jag vara ämne för ett annat inlägg. Jag vill mycket hellre skriva om hur det går till vid flaskmatning, inte minst för att jag själv behöver ha koll på det!
Som jag har förstått det så är det inte helt lätt att hitta information om hur man flaskmatar (möjligen för att tillverkarna inte på något vis får marknadsföra bröstmjölksersättningen) – som flaskmatare är man förpassad till Google och andra flaskmatare.
Flaskmatning – Detta kan vara bra att veta
Ersättningen
Ersättningen kommer dels i pulverform och dels som färdigblandad lösning. Att flaskmata är dyrt och den färdigblandade kostar runt en tia för två deciliter, medan pulvret går loss på ca 100 kr per kilo (som räcker till ungefär sju liter blandad ersättning).
De första tre månaderna är bebis särskilt känslig i magen och det är därför viktigt att pulvret blandas med minst 70-gradigt vatten för att ta kål på eventuella bakterier. Problemet är att temperaturen på ersättningen måste vara 37 grader när bebben får den, vilket lett till att flaskmatare fått hitta på kreativa sätt att lösa matningen på när hungern tränger på framåt småtimmarna. De vanligaste teknikerna innefattar fördoserade behållare med pulver, förkokat kylskåpskallt vatten och en vattenkokare. Pulvret blandas med en del kokande vatten, skakas, och blandas sedan med två delar kallt vatten och skakas. Blir lösningen för kall kan man köra den i mikron en kort stund och blir den för varm kan man lägga den i frysen i några minuter.
Den färdigblandade lösningen man köper i affären är redan steril och kan ges direkt till barnet (snabbmat!). Den är framförallt smidig att ha med sig när man är på språng.
Lemolac
Vissa pulverförpackningar är märkta med Lemolac. Dessa innehåller citronsyra, vilket hjälper till att smälta mjölkproteinet, och ska vara skonsammare för bebisens mage. Man kan prova detta pulver ifall bebisen kräks mycket eller verkar ha problem med magen.
En djungel av flaskor
Det finns ett par saker man behöver tänka på när man matar med flaska. Det är vanligt att bebisen sväljer luft när den dricker ur flaskan och det är viktigt att den får upp det, till exempel genom att rapa, för att inte få problem med magen. Man kan minska risken för att bebisen sväljer för mycket luft genom att luta flaskan så att hela nappen fylls.
En annan aspekt är att om det blir undertryck i flaskan får bebisen svårt att suga vilket även det kan leda till magproblem. Det finns därför speciellt designade flaskor med ventiler som motverkar vakuum. Faktum är att det finns en uppsjö av olika flaskmodeller med olika fördelar. Några märken som jag har hört bra saker om är MAM och Dr. Brown (vi har båda hemma) men varje bebis är unik och man får helt enkelt prova sig fram för att hitta den som bebisen föredrar.
Inte bara mat
Amningen är inte bara ett tillfälle för bebisen att få mat utan fyller även syftet att ge barnet närhet och trygghet, och hjälper till att skapa ett band mellan mor och barn. Det är rekommenderat att man har hudkontakt och det är viktigt att matningen blir en anknytningsstund som tillåts ta mycket längre tid än vad som krävs för att just maten ska bli uppäten. Att amma kan ta upp emot en timme så det måste flaskmatningen också få göra. Det fantastiska med flaskmatning är att jag i egenskap av partner också kan ta del av detta bandskapande!
Tips!
Gå med i Facebookgruppen Till dig som flaskmatar ditt barn – tips och råd på vägen! Det är en sluten grupp för att vara en säker miljö där man kan ställa sina frågor utan att bli ifrågasatt.
Fler resurser om flaskmatning
Att flaskmata
Så flaskmatar vi
Hos oss har vi flaskmatat alla fem då sambon bara kunnat amma i några veckor av olika anledningar.
Vi gör dock så att vi kokar vatten för att sedan hälla över i tillbringare och ställer i kylskåpet, och när det är dags för bebis att äta så häller vi upp från det vattnet i en flaska som vi sedan värmer till rätt temp i micron och därefter häller i pulver och skakar om, och hittills har då alla barnen följt sina vikt och längdkurvor och alla är friska och mår bra 🙂
Dock har våra barn fått väldigt ont i magen av sempers ersättningar så vi får ta den lite dyrare NAN. Och flaskor har vi en mindre armé av i skåpet samt att ett antal arméer av flaskor har kastats genom åren. Ska nog ta och sätta mig och räkna på vad man ungefär lagt ut på flaskor genom åren 🙂
Intressant! Jag förstår att alla knoddar är unika men det är bra att veta att om ett märke inte faller i smaken så kan man prova ett annat.
En armé av flaskor låter som en utmaning att diska, hur gör ni det? Diskar ni för hand, maskin eller kokar dom?
Ja det tog ett tag innan vi förstod att dom olika märkena var olika bra för våra barns magar.
Vi kör 2 diskmaskiner om dagen ungefär, så varje morgon slänger vi in typ alla flaskor som varit från natten, och på eftermiddagen kör vi dom som varit från dagen tillsammans med all annan disk som blivit (blir fruktansvärt många glas varje dag) . Sen när det är akut med flaska och ingen maskin är full så diskas den för hand, och lite då och då så kör vi stor kok på flaskor och nappar