Föräldraledig och bonuspappa – En bra mix för syskonen

Från lön- till socialförsäkringstagare

Nu har 6 veckors semester avverkats i rasande fart och jag kan knappt inbilla mig hur det hade känts att gå tillbaka till jobbet nu när jag börjat känna mig riktigt inkörd på det här med att vara tvåbarnspappa. Som bonusförälder till den äldsta så blir denna föräldraledighet min allra första som sträcker sig över en längre period. Tidigare har jag tagit enstaka dagar för att gå på BVC och liknande göromål i föräldrarollen men detta blir en helt ny utmaning.

Första tanken är att jag stannar hemma till sista januari 2016 för att därefter börja inskola henne på förskola med en viss nedsättning i arbetstid. Men planerna är i nuläget flytande och vi vet inte än vilken förskola hon hamnar på. Optimalt vore om hon får plats på samma förskola som storebror, både trygghetsmässigt och praktiskt för. Skulle det inte bli så får vi ta det då. Jag hyser inga större farhågor för några större problem då förskolorna i området ligger väldigt nära varandra.

Nu gäller det bara att fylla denna höst med spännande och lärorika upptåg för så väl pappa som dotter. Vad gjorde ni under er föräldraledighet? 

Jag är lite inne på att hänga på öppna förskolan i området. De erbjuder aktiviteter under tre förmiddagar i veckan för vår åldersgrupp. Vad är era upplevelser av öppna förskolan? 

Sambon har haft önskemål om att vi ska ta oss ner till hennes jobb och luncha med henne någon gång i veckan. Men jag vet inte riktigt, inte rutinmässigt utan mer som en rolig grej.

Men sen då? Vad finns det för andra aktiviteter anpassade för en far på 33 år och en dotter på 1 år i Umeå i höst? Kan det vara så att jag i skrivande stund har missbedömt fritiden för aktiviteter en aning? Vi får se om vi ens hinner till öppna förskolan innan det är dags för lunch och vila. Sen ska ju storebror hämtas och lämnas på förskolan. Många självklarheter som kommer till en när jag tänker närmare på kommande höst.

En sak som inte var helt självklar var huruvida storebrors förskoletider skulle förändras i höst. Under föregående höst och vår har han endast varit beviljad 15 timmar i veckan, tisdag-torsdag då sambon varit hemma med lillasyster. Men nu i höst har vi fått beviljat utökad tid på förskolan. I egenskap av bonusbarn får han nu gå samtliga dagar i veckan och mer än 15 timmar. Något som han verkligen gjort uttryck för att behöva då dagarna behövts avbrytas innan han känt sig färdig.

Fördelen blir nu att han får den stimulans han behöver i större utsträckning i en grupp med jämnåriga barn. Att bara vara hemma  med lillasyster och bonuspappa ytterligare ett halvår hade nog inte varit någon höjdare. Lillasyster får nu pappas fulla fokus större delen av dagen och möjligheten att göra aktiviteter anpassade för henne utan att storebror behöver bli uttråkad och rastlös.

Vi går med andra ord mot en bra höst.

– Dennis

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.