Detta gäller när du som föräldraledig blir sjuk

 Föräldraledig och sjuk, pappablogg 

Föräldraledig och sjuk?

Sjätte vinterkräksjukan sedan November drabbade familjen för någon vecka sedan. Barnen var mest lite dåliga i magen men för fadern blev det värre och natten till fredag insjuknade han rejält. Jag besparar er detaljerna men det var inga vackra scener som utspelade sig i en 4:a för 4 längs Västerbottens kust.

Totalt utslagen och helt oförmögen att ta hand om barnen låg jag på en madrass i sovrummet och kände mig mer död än levande. Hade barnen haft möjlighet att gå till förskola utan att vara smittbärare hade det varit det bästa alternativet. Om vi hade haft en barnvakt som själv inte varit rädd för att riskera att insjukna så hade det också varit ett utmärkt alternativ.

Men då inget av ovanstående alternativ var möjliga fick mamma vara hemma och ta hand om barnen. Som tur är finns det ett skyddsnät när sådana tillfällen inträffar. När ordinarie vårdnadshavare, i det här fallet den föräldralediga pappan, blir sjuk och inte kan ta hand om barnet har en annan vuxen rätt att ta ut VAB (vård av barn) för barnet.

Hur gör jag för att inte förlora föräldradagar när jag är sjuk?

Det som krävs är att den ordinarie vårdnadshavaren (du själv) sjukskriver sig hos Försäkringskassan för de dagar partnern eller annan vuxen ska vabba. I mitt fall där min dotter är över 1 år behöver jag ha sysselsättning 5 dagar i veckan för att inte förlora min SGI (sjukpenninggrundande inkomst). Det vill säga, jag kan inte bara ta bort mina föräldradagar då partnern vabbar utan jag måste även vara sjukskriven dessa dagar för att inte förlora värdet på mina dagar.

Vad skriver Försäkringskassan om detta?

”När du blir sjuk kan du ha rätt till sjukpenning för tid då du skulle fått föräldrapenning. Vi avbryter då din föräldrapenning under den tid du är sjuk och inte kan vårda barnet.

Du kan ha rätt till sjukpenning om:

  • du är sjuk och din förmåga att vårda barnet är nedsatt med minst 25 procent
  • du har en fastställd sjukpenninggrundande inkomst (SGI).” 

Här är länken direkt till Försäkringskassans sida för sjukanmälan vid föräldraledighet.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.