Första månaden med spädbarn

Barnvagnspromenad

När jag påbörjade detta inlägg hade det passerat en månad sedan Vincent kom till världen. En månad. Mellan matningar, blöjbyten och sömnlösa nätter har veckorna obemärkt gått mig förbi.

Vardagen har, mer eller mindre enligt förväntningarna, vänts på sin ända men jag känner mig inte riktigt som ”pappa” ännu. Det kanske är just för att jag inte haft möjlighet till att stanna upp som det dröjer. Jag är dock inte orolig, känslan infinner sig tids nog.

Eftersom Lina är nyopererad och haft större behov av vila, har jag tagit nattmatningarna hittills. Vincent äter hyfsat regelbundet var tredje timma vilket lett till att dagarna blöder in i varandra. Jag är riktigt nöjd över att vi planerade så att jag kunde vara hemma den här första tiden, jag hade inte velat behöva ha jobbet vid sidan av detta.

Kapaciteten för yttre händelser har minskat drastiskt. Jag har märkt att vi hinner och orkar en sak om dagen, till exempel ett BVC-besök eller att farfar hälsar på Vincent. I övrigt så är det lillgrabbens schema som gäller.

Lärdomar från den första tiden med spädbarn

  • Flaskmatning är mer en konst än vetenskap. Innan Vincent kom läste jag på rätt mycket om flaskmatning – vilken teknik man ska ha, saker att tänka på och olika tips. Det blev till och med ett inlägg om det. Nu i efterhand har jag insett att allt jag läst varit helt sekundärt mot att lära sig hur Vincent fungerar och vill ha det. Som vanligt finns det inga rätt eller fel utan allt är individuellt, i alla fall så länge viktkurvan pekar uppåt.
  • Av alla de flaskor vi provat är Dr Browns glasflaskor de enda som inte läckt.
  • Ett BabyNest är en snuskigt dyr sak som man kan göra själv, men är ändå en utav de bästa investeringar vi gjort. Vincent kommer snabbt till ro i den och vi känner oss trygga i att han inte rullar av oavsett var vi placerar honom.
  • När Vincent efter en nattmatning krånglar och inte vill somna om är det ett utmärkt knep att lägga honom i BabyNestet mellan oss i vår säng. Ansträngningen att stoppa tillbaka nappen eller lägga en hand på honom för trygghet blir så mycket mindre att man kan få några timmar mer sömn.
  • Coops X-tra 200-pack tvättlappar är både billigare och mjukare än vad man kan få tag på Apoteket. En skål med varmt vatten och tvättlappar känns bättre att använda på en barnrumpa än våtservetter (som tydligen innehåller läskiga kemikalier).
  • Intorkad babyspya luktar ILLA. En uppsättning tyghaklappar är ovärderliga.
  • Små frottéhandukar är perfekta för att torka spädbarn från diverse kroppsvätskor och har man inte egen tvättmaskin kan man inte ha för många sådana.
  • Vincent älskar sin Britax Go barnvagn men skulle inte klara att sova i den på sommarpromenaderna utan ett Dooky-skynke för öppningen. Viktigt att tänka på att det väldigt snabbt kan bli väldigt varmt om man täcket för helt. Lämna springor och håll koll på bebben!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.