Inget gubbsnusk i våra barnböcker Jan Lööf!

ÖRNIS BILAR

örnis bilar, jan lööf, sexualisering, barnböcker

Örnis bilar av Carl Johan de Geer med illustration av Jan Lööf

Jag satt och läste några böcker för en elev på biblioteket och återkommande blir böckerna med illustrationer av Jan Lööf. Jag har alltid varit ett fan av hans illustrationer på grund av alla fina smådetaljer. Det finns mycket mer än bara det som sägs i texten. Alltid kan du hitta något som fångar intresset under läsningen.

Den här gånger var det dock ingen trevlig syn som fångade min uppmärksamhet. Denna gång var det två nakna kvinnokroppar i en verkstad i klassisk gubbsnuskanda.

Vad gör dessa motiv i en barnbok? Hur kan detta ens släppas iväg av ansvariga på förlaget Bonnier Carlsen?
örnis bilar, jan lööf, sexualisering, barnböcker, pappabloggare,

Ni säger kanske att det var en annan tid då, 1994, men kom igen, boken kom ut i en ny upplaga 2005 men inte ens några år in på 2000-talet hade ansvariga utgivare hyfsen att snygga till boken avsevärt genom att retuschera om en (1) sida. Gubbsnusket följde med barnboken ända in på 2000-talet. Pinsamt! 

Är det inte nog med objektifiering av kvinnor? Ska vi behöva se det i annars oskyldiga barnböcker? 

Huruvida upplagan 2009 är bättre vet jag inte, men 15 år i barnbokshyllorna är 15 år för mycket!

När storsläggan ändå är framme slog det mig (tanken alltså, inte släggan) en sak angående könsrepresentationen i Jan Lööfs böcker. Hur ser det ut egentligen? De böcker jag kunde komma på handlar bara om män och pojkar i framträdande karaktärer. Vart är kvinnorna och flickorna?

Efter en Googling (är det godkänt av SAOL?) på Bara män i jan lööfs böcker fann jag bloggen Barnboksprat.se och inlägget Jan Lööfs värld är full av män. Perfekt! Någon annan som dragit samma slutsatser och bestämt sig för att kolla upp det hela. Mycket riktigt, Barnboksprat konstaterar att i Jan Lööfs böcker (16 av 20 lästa och analyserade) förekommer väldigt få kvinnor i huvudrollen eller överhuvudtaget, undantaget Matildas katter (2008). Tyvärr var Örnis Bilar inte en av de analyserade böckerna.

Jan Lööfs böcker innehåller turligt nog inga kvinnor som sexobjekt. (Barnboksprat.se)

Vad gjorde jag nu efter att jag hittat Örnis Bilar i skolbiblioteket?

Jag råkade på en av bibliotekarierna i korridoren och berättade vad jag hade hittat och förklarade att jag inte tyckte boken hörde hemma i ett skolbibliotek. Hon höll med mig och lovade att blocka bort boken ur boklådorna.

Dennis

Edit. Dagen därpå. 

På biblioteket Väven fanns den senaste upplagan av Örnis bilar. Nu korrigerad, 21 år efter första upplagan. 

Sent ska syndaren vakna. 

Läs även: En bortcensurerad verklighet 

http://www.barnboksprat.se/2010/10/08/en-bortcensurerad-verklighet/

 

Jan Lööf
Ur upplagen från 2015. På tiden!

 

3 svar på ”Inget gubbsnusk i våra barnböcker Jan Lööf!”

  1. Är mindre insatt än jag borde vara i just Lööf-böckerna (även om jag också konstaterat bristen av kvinnliga karaktärer i hans böcker) men jag har för mig att jag bara häromdagen läste att de gjort om den bilden i nyutgåvan till att vara vanliga almenackor utan sexualiserade kvinnokroppar. Bra det även om jag håller med om att det är sjukt att det slapp igenom från början.

  2. Rubriken ”Inget gubbsnusk i våra barnböcker, Jan Lööf” är märklig. Det är Jan Lööfs barnböcker, inte era barnböcker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.