”Hur kommer bebisar in i magen?”

IMG_6133

 

Jag hade väntat mig att få frågan någon gång om sisådär 2-3 år men igår under nattningen kom den.

”Hur kommer bebisar in i magen?”

Jag kom hem lagom till middagen efter en längre arbetsdag med möten när jag såg den smått utslagna fyraåringen ligga i soffan. En varm och rosig kille som mest troligt hade fått feber under dagen.

Efter kvällsrutinerna bäddade vi ner killen på madrassen nedanför vår säng för en mysig nattning. Efter lite småprat funderar han varför han måste ligga på golvet och inte i sängen. Jag fick förklara att vi inte får plats alla fyra och att madrassen på golvet var till för att skulle kunna vara nära varandra ändå.

Jo, men det köpte han delvis och frågade därefter: Om lillasyster inte fanns så skulle han få ligga där. Visst var det så. Innan lillasyster fanns kunde han kryp ner hos oss varje natt om det behövdes. Diskussionen fortlöpte om huruvida någon annan kunde ta lillasyster istället så att han fick plats lite oftare i sängen. Kontentan blev att det skulle ju inte gå att bara lämna bort lillasyster. ”Du är tokig du Dennis.” Då lillasyster låg i magen gick det ju bra.

”Dennis jag undrar en sak…”

”…hur kommer bebisar in i magen?”

Pedagogen i mig kickade igång och hjulet med massa bra förklaringsmodeller var i snurrning. Jag bestämde mig för att dra en semi-variant hur det faktiskt fungerar. Kortfattad förklaring följer. Pappan har en pung med frön och mamman har små små ägg i magen. När mammor och pappor kramas kan frön och ägg bli till barn.

Nja, inte helt nöjd blev jag. Kramas? Betyder det att det kan bli till en bebis varje dag? Nej du, Dennis den kan du göra bättre, nästa gång. Hoppas han nöjde sig, han är ju bara fyra år. Nu kan vi sova.

”Men Dennis, jag tror det är små saker som simmar in i snippan och där finns det ägg så det blir bebis”

– ”Ja, jo så är det ju faktiskt. Vart har du lärt dig det?”

– ”Jag, vet inte. Jag bara vet det!”

Så, nu har vi avhandlat det där med blommor och bin för den här gången. Nu vet vi att det är saker som simmar till äggen i snippan.

/ Dennis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.