Hur vill du säga förlåt?

Att säga förlåt är kanske inte alltid så lätt när du skäms över vad du gjort. Du är medveten om att du gjort något fel och borde be om ursäkt för det. Men om du inte förstår vad förlåt betyder och varför du ska göra det, ja då blir det kanske lite svårt. Efter en incident på förskolan och med erfarenhet från jobbet har tanken slagit mig:  

”Finns det inga barnböcker om att be om ursäkt?”

Att säga förlåt får enligt mig inte bara vara något barnet slänger ur sig för att få det överstökat. 

Vad får det för effekt att bara säga förlåt utan att verkligen mena det? 

Hur vill du säga förlåt? 

För att något verkligen ska landa och sjunka in bör det komma på initiativ från budbäraren. Vi kan påminna barnet om att det som hände inte var särskilt bra och att en ursäkt nu borde vara på sin plats. 

Förstår nu barnet varför den ska be om ursäkt så landar utsäkten bättre hos mottagaren. En ytterst amatörmässig analys. Säga förlåt behöver inte nödvändigtvis handla om ord, att säga förlåt i sig kan vara ett jättekrav för den som nu gjort något fel och som skäms över det. Jag brukar därför ibland i affektens epicentrum fråga lite försiktigt: 

Hur vill du be om ursäkt/säga förlåt sen? 

Utan att för den skull kräva något svar, mer låta det landa hos barnet. När barnet/barnen lugnat sig brukar jag fråga en gång till och se vart det landat. En klapp, ett ord, ett gossedjur eller en kram. Det är tanken bakom symbolen som räknas.

Grundläggande för att kunna sätta sig in i andras känslor måste vara att kunna förstå sina egna känslor. Om just känslor finns det mycket barnböcker men vad finns det om att säga förlåt?  

/ Dennis

Dagens boktips – Stina Wirsén – Vem är arg?

Vem är arg? 


Stina Wirsén nominerades till Augustpriset 2005 för bästa svenska barn- och ungdomsbok.

Nallen sitter och bygger med klossar när Katten kommer och vill vara med. Nallen säger nej, varpå Katten blir arg och gör fula grimascher till Nallen. Nallen blir arg och slänger en kloss i huvudet på Katten. Slagsmål utbryter och bägge vännerna börjar till slut att gråta. 

Boken tar upp känslorna som kan uppstå när någon känner sig utanför. Den visar på konsekvensen av ett bråk som leder till tårar. Men som sig bör, avslutas boken med att de båda bråkstakarna blir vänner och kan leka tillsammans, trots att tornet med klossar rasar och en bit faller ner i huvudet på Nallen.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.