Kaninen som så gärna ville somna

Ni har säkert sett och hört om boken Kaninen som så gärna vill somna – En annorlunda godnattsaga, av Carl-Johan Forsén Ehrlin. Ni har säkert även fått läsa hur den mirakulöst får barnen att somna och ja, jag vill faktiskt ställa mig i kören av lovsång och hålla med.

Vi fick i dagarna låna boken av några bekanta som köpt boken och läst för sitt barn. I efterhand fick jag veta i att de inte riktigt fått de resultat boken utlovade 3 åring. Mitt eget första möte med boken var via en kompis, nyligen färdigutbildad psykolog. Hon tyckte att boken nog verkade spännande i sovsyfte och rekommenderade oss att prova den. När den sedan låg på byrån i hallen bestämde jag mig för att ta den som godnattsaga. Jag introducerade boken som en ny lång saga och alla som har barn har säkert någon gång nekat barnet den där tjocka boken i bokhyllan. Det tar för lång tid och du vill ju avsluta nattningen så fort som möjligt. 

Kaninen som så gärna ville somna 

Jag vet inte hur lång stund det tog att läsa boken, men jag tippar på omkring 15-20 minuter. I sagan som handlar om en kanin som vill sova men inte kan får vi följa med kaninen och ditt barn (benämns som [namn] i boken) på en resa till trollkarlen som får dig att sova. Förutom handlingen bygger boken på särskilt utvalda ord som ska betonas och partier som ska läsas långsammare och tystare. Ibland dyker det upp [gäspa] lite här och var. 3 av 4 gånger jag gäspade på instruktion gäspade Alfons också. Jag märkte hur han slappnade av på de indirekta kommandona att slappna av och ju längre in i boken vi kom desto lugnare och mjukare blev min läsning.

Boken avslutas med ett God Natt och utan tjat om att jag skulle ligga kvar bredvid honom en stund la han sig ner på kudden och somnade nästan innan jag släkt sänglampan och gått ur rummet.

Efter sagan sprang jag ut i vardagsrummet och berättade om vilket mästerverk Kaninen som så gärna ville somna var. Sara blev imponerad och försökte att upprepa succén dagen därpå då jag befann mig i Lycksele. Men med en speedad 4-åring och en 1-åring som inte låter sig roas av sagor än, blev det för mycket.

Vi hoppas på bättre lycka ikväll när vi alla är samlade igen.

Har ni läst boken för era barn? Fungerade den för er?

– Dennis

Kaninen som så gärna ville somna
Kaninen som så gärna ville somna

 

Ett svar på “Kaninen som så gärna ville somna”

  1. Hej Dennis!

    Jag heter Sofie och arbetar på Babyshop! Vi håller just nu på att skriva ett inlägg tillsammans med Carl-Johan, författaren till ”Kaninen som så gärna ville somna” och jag undrar om du skulle vilja vara med i det inlägget?

    Skicka gärna ett mail till mig på sofie.predikaka@babyshop.se så kan jag berätta mer 🙂

    Ha en bra dag och tack för trevlig läsning!
    /Sofie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *