Kära granne, jag är ledsen att jag inte kan uppfylla dina önskemål

En granne ringde på dörren, en kille i trettioårsåldern, han var upprörd över hur mycket våra barn låter hela tiden. Jag var ute på balkongen och monterade ihop ett balkongbord inför våren och sommaren när min sambo öppnade dörren.

Jag vet att mina barn springer emellanåt men vad vill du att jag ska göra? Jag kan inte trolla.

Grannen begärde ingen magi men lite pli kunde hon i alla fall ha på barnen. De springer ju och låter hela tiden. Kritiken mot att våra barn mitt på dagen leker och har roligt gjorde henne svarslös. Visst är det så att ett av barnen har extra spring och studs i benen men kom igen. Hela tiden och ha bättre pli på barnen? Det kändes ju inte bättre att vi precis varit ute och kommit in och dumpat kläderna direkt på golvet i hallen. Det liksom bekräftade ”kaoset”.

 

pappabloggar, undulat, barn läser böcker,
Fågelvakt i påsk

 

Jag ska berätta för dig, kära granne…

Jag tänkte försöka berätta för dig hur våra dagar ser ut och hur vi jobbar här hemma för att bland annat du ska trivas.

Vi väcker barnen 06:45 på morgnarna om de inte vaknat själva. Senast 07:15 är vi påklädda och klara för att gå till förskolan. Har de vaknat lite tidigare kan det eventuellt bli några löpmeter medan vi vuxna klär oss och försöker vara som plåster på barnen för att de inte ska väsnas. Det är barn vi pratar om.

Vi är hemma tidigast 15:00 på eftermiddagarna och då sitter jag oftast en timme med femåringen och spelar spel eller pysslar i något stillasittande projekt.

mamma mu, pappabloggar, Räknebok för yngre barn,

Vid 17 lagas det mat och om vi båda inte  är hemma kan det bli bus och spring medan jag lagar mat. Jag kan absolut sätta barnen framför varsin iPad men jag tycker inte att vi löser något med att muta dem till tystnad. Jag skulle kunna ge barnen iPad hela eftermiddagarna och få de stillasittande men jag vill inte jobba så.

Jag försöker involvera barnen i matlagning och vardagssysslor och ja, ibland lever det om när jag har fullt fokus på ett barn som skär grönsaker med kniv.

Vid 18:00 börjar Bolibompa och barnen sitter tysta och still säkert en halvtimme innan det är dags för pyjamas race. Ja, här kan det bli spring och tjo en stund. Du vet säkert själv hur det är när du är inne i något bra och spännande och någon ber dig om något så fånigt som att sova. Du är kanske inte ens trött men måste avsluta när det känns som roligast att vara vaken.

Helg

Har vi tur sover barnen till 07:30 men ofta vaknar de vid 06-06:30. Av någon konstig anledning tidigare än under vardagen. Nu händer det att iPads eller tv’n slås på i någon timme för att vi vuxna ska få dra oss i sängen en stund till. Vad är lite skärmtid mot att vila en stund till och inte störa grannarna?

Innan 10:00 är vi ute och leker minst en timme innan vi kommer in igen för lunch. Förhoppningsvis har lite av springet i benen försvunnit men det är ingen garanti, de är barn vi pratar om här.

Efter lunch är det vila för lillasyster och storebror får egentid med minst en vuxen. Spel eller pyssellek likt vardagarna under 1,5 timme. När lillasyster vaknar kan det vara så att barnen börjar leka med varandra. Att jaga varandra är roligt, likaså kurragömma. Det blir lätt lite rörigt när barn leker. Vi försöker lugna leken utan att strypa den.

Eftermiddagarna ser ungefär ut som vardagarna. Barnen är i säng och sover senast 20:00.

Detta är vad du menar med störa hela tiden.

07:00-07:15 Max 5 minuter innan förskolan.

16:30- 19:00 Max 30 minuter innan läggdags.

Helg: Kan bli lite spring och lek mitt på dagen.

Kära granne, vi kan tyvärr inte uppfylla dina önskemål om att alltid tysta våra barn mitt på dagen. Vi ligger redan som plåster på dem under tidiga morgontimmar och försöker sysselsätta dem med lugna aktiviteter när vi är inomhus. Under flera av dygnets timmar försöker vi se till att våra grannar inte störs men däremot kan vi inte förbjuda barnen att leka med varandra.

Du bor i ett område med mycket barn.  Om du inte kan trolla själv så får du nog vänja dig vid att barn låter emellanåt.

3 svar på ”Kära granne, jag är ledsen att jag inte kan uppfylla dina önskemål”

  1. Det var ett oerhört tålmodigt svar där ändlöst med aspekter där konfliktlösning för småbarn och matlagning med barnpassning är några exempel värda att nämna. Din granne ska vara glad att bo bredvid dig. Men men, allt lidande är relativt.

  2. Hej min nya kära granne lagar mat på nätterna och jag får matoser blandad med olika sorter samt med unka lukter. Varje eller varannan natt de börjar laga mat steka fritera och koka mest kl 22.00-23.00 och sedan pågår detta fram till oftast till kl 03.30-04.30….Detta har pågått nu ca 9 månader och jag är extremt trött eftersom jag inte får sova då när de lagar maträtter på nätterna och har tagit upp detta flera gånger via mail med styrelsen till de flera gånger men utan resultat de har inget med det att göra enligt de utan jag hänvisas till fastighets bolaget och det har jag gjort över 10 tals gånger utan resultat, jag har även varit i kontakt med den matlagande natt mat grannen och. hon lagar på nätterna men ingenförståelse om att jag får hennes matosar på nätterna på mitt sovrum samt vardagsrum vilket inte händer om de råkar vara borta någon enstaka gång. Detta har nu blivit mycket påfrestande för min hälsa eftersom jag redan har flera kroniska sjukdomar. Vad ska jag göra ?? Denna granne svarar inte på lappar eller mail eller och inget och fortsätter som ingenting. I mim brf är många som har bytt från en spriskåpa till motorer i med kolfilter eller ingen filter jag har ursprungs kåpa utan motor. Jag har bott i denba lgh som hyresgäst sedan långt inban detta blev brf vilket nu nåt år efter det har dessa slags problem. Vad ska jag göra har 3 olika luftrenare men det hjälper bara delvis eftersom matlukterna os och unkenhet kommer ifrån våra gemensamma luftventiler till och frånluft från mitten på 80 talet.
    Vad får man göra och kan göra för att undvika osen. Jag behöver få sova som alla andra vilket jag nu inte får. mvh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.