Lär inte våra barn att förskjuta de som behöver hjälp

Barnen fördömer inte, vuxna lär dem.

Det har varit en del debatter kring de tiggande romerna som nu finns i var och varannan stad för att få hjälp ekonomiskt. Hjälpen från Rumänien har inte varit nog, vilket har fått dessa människor att flytta till Sverige. På gatan utanför olika köpcenter ber de om hjälp. Dessa människor har som sista utväg ur fattigdomen valt att sätta sig med en pappmugg i handen för att tigga och be om er generositet.

”Jag såg en som satt med sin smart phone. Så fattiga kan de inte vara.”  

Tack och lov för att någon har en telefon. Många av romerna som tvingats hit ber om hjälp för att försörja sina barn. Vi gör också våra prioriteringar i livet. Om du mer eller mindre tvingats till ett land utan dina barn. Vad är då inte en mobiltelefon värd för att kunna kontakta dina barn. Pengarna i pappmuggen gör kanske inte så stor skillnad. Oftast behövs det mer än pengar. Här i Umeå finns det flera människor som bland annat samlar in barnkläder som skickas via de romska familjerna hem till Rumänien.

”Det är organiserade ligor bakom tiggeriet.” 

Det må vara att det finns ligor som ligger bakom vissa ”gäng” av tiggare. Ännu viktigare är det då att vi pratar med dessa människor med pappmuggar i händerna. Vilka behov finns och hur kan vi hjälpa till? För hur vi än vrider och vänder på det så är det inga rika människor som tvingas sitta utanför vart och vartannat köpcenter i Sverige. Det diskuteras till höger och vänster om dessa tiggare. Dessa tiggaresom ett oönskat fenomen eller sjukdom. Det är människor vi pratar om, glöm inte det. Människor som du och jag. Människor som har familj och barn. Människor som har drömmar, människor som älskar andra människor, precis som du och jag. De är inte pesten vi ska sky.

I Norge ser det ut som att de kommer att införa en lag med förbud mot tiggeri från 2015. Men vad bra! Perfekt! Då har de löst problemet med fattigdom. Låt oss inte göra likadant i Sverige! I detta fall skäms jag för att vara 50% norrman. Redan i år har norska kommuner fått tillåtelse att lokalt stifta förbud mot tiggeri. Om det vore lösningen kan de väl passa på att instifta förbud mot såväl AIDS som cancer på samma gång?

En ytterst ovetenskaplig undersökning av Messiah Hallberg visar på att 98 % av Sveriges befolkning är emot cancer och vill förbjuda det. Förmodligen är det lika många som ogillar fattigdom. Norge! Kom igen! Säg att ni skämtar. Ok? 


Det börjar med barnen

Ingen föds rasist, lattefarsor
Ingen föds som rasist

Genom våra barn kan vi förändra framtiden till det bättre. Genom våra barn kan jorden bli en plats där alla människor är lika mycket värda. Våra barn ska inte behöva göra skillnad på människor på grund av hudfärg, kön, sexuell läggning, fattigdom eller inte. Vi ger våra barn verktyg för att göra framtiden till en  bättre plats för alla. Det är vi som lär barnen vad som är och inte är socialt accepterat. Det är genom våra handlingar, samtal med andra vuxna och samtal med barnen som vi påverkar dem.  Storebror sätter stolthet i att ge en peng till de romer som behöver. Det spelar ingen roll för honom om det är en liga som ligger bakom insamlingarna eller om pengarna går direkt till personen med pappmuggen.

För honom är det en människa som behöver pengarna mer än honom. Kanske har personen barn som inte får någon mat eller kläder.

Han behöver inte svärtas ner av den syn jag en gång haft. Genom honom kan jag nu betala tillbaka för alla de gånger i livet jag själv valt att korsa vägen för att slippa konfrontera dessa fattiga människor. Jag kan aldrig skänka så mycket pengar att jag tar dessa personer ur fattigdomen.

Det jag kan göra är att lära mina barn om människors lika värde. Ingen människa har gjort sig förtjänt av att ignoreras på grund av fattigdom. Det minsta vi kan göra är att hälsa på EU-migranten utanför affären som vi möter nästintill varje dag. Det är dags att vi humaniserar istället för avhumaniserar våra medmänniskor.

Fler länkar i ämnet:
Misshandeln blev ”revirstrid
Ökad risk för våld mot tiggande människor

– Dennis

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.