Lejonkungen och papparollen

Efter en diskussionen jag och Dennis hade på Facebook om stränga föräldrar och sedan även inlägget om det, kände jag mig tvungen att utveckla lite mer kring det hela. För jag resonerar så att en bra ledare är nån som personer väljer att följa, inte nån som tvingar någon att göra nått. En av mina favoritförfattare är Henrik Fexeus och hans bok Maktspelet är ett bra exempel på detta. Där skriver han att ”Makt är något som någon ger till dig, inte något du tar” och den sätter fingret väldigt väl på vad det är en bra ledare är eller vilka egenskaper hen har.

Högstatusroller i föräldraskapet

Mufasa – Den trygga ledaren

Nyligen skrev en av mina vänner Elin Dahlstål ett mycket bra inlägg om högstatusroller när man Lajvar eller spelar rollspel. Jämförelsen mellan Mufasa och Scar är klockren, och jag tänker utveckla mina egna tankar i från Elins beskrivning om högstatus.

Mufasa, som betyder Kung på Manazoto, är en trygg och avslappnad ledare. Han är inte den stränga, som när vi menar har låg tolerans för fel och brister, trots det faktum att han kan vara noga med reglerna. Jag tänker särskilt på tillfället då Mufasa och Simba sitter och tittar ut över savannen och berättar om hans rike. Han är väldigt tydlig med vad som är gränsen. Men på samma sätt har han tryggheten i sig själv att ”förlora” en brottningsmatch med sin son, det är för att Mufasa använder sin status och trygghet för att bygga upp andra. Han är tillräckligt säker i sin roll som ledare att han kan visa sig sårbar utan att förlora status.

Detta är även nått som jag har lärt mig när jag har handskats med djur under min uppväxt. Jag är född och uppvuxen på en kennel och jag har aldrig haft något problem med hundarna. När jag blev äldre skaffade jag mig en Rottweilertik som jag döpte till Chase. Jag var nyligen tvungen att ta bort henne på grund av ålderskrämpor men jag tackar henne fruktansvärt mycket för den livskvalité hon bidrog till och det hon lärde mig.

När jag skaffade Chase pratade jag med uppfödaren och han gav mig ett väldigt bra tips när det gäller att uppfostra hundar, tips som jag sedan har använt i resten av mitt liv också. Nämligen att det är inte så ovanligt att hundar försöker vakta sin matskål eller andra saker. Uppfödaren sa nämligen att om hunden skulle göra så vid något tillfälle, morra när jag tänker plocka upp matskålen till exempel, skulle jag bara fortsätta med det jag gör. För genom att avbryta och säga till så visar jag att hundens utmaning är legitim, hen är bara inte tillräckligt stark för att kunna göra nått åt det, än.

Om man däremot bara fortsätter med det man påbörjat sänder man ett tydligt budskap: ”Vi är inte på samma nivå. Jag är tillräckligt trygg i min och din roll. Vi sysslar inte med sånt.”

Sedan finns det självklart massa olika små knep och trix man kan använda, men det är grundtanken och det fick bra resultat. Chase har berört många fler människors liv än vad jag ens vågat tro. Och min mor som sysslat med både barn och hundar länge, när hon träffade min hund efter några månader. Då tittade hon på min hund och hur jag hanterade henne under en kort stund, sedan vänder hon sig mot mig och säger: ”Du kommer bli en bra pappa.” Det är fortfarande en av de finaste komplimanger jag någonsin fått.

Scar – De osäkra ledarfiguren

Men Scar då? Scar är även han en högstatusroll och har mycket makt. Men hur upprätthåller han sin position? Scar verkar osäker på sin roll eftersom han försöker upprätthålla sin dominans genom att trycka ner andra. Och då på deras bekostnad ställa sig över de andra. Han hotar och sår misstro runtomkring sig. Och eftersom Scar ser sig själv som ständigt hotad lägger han ner mycket energi på att trycka ner andra.

Sammanfattning av de olika högstatusrollerna

Genom att vara trygg i sig själv och vara en ledare kan man lyfta upp andra runt omkring sig utan att man själv behöver tappa status eller anseende. Man kan även då vara sträng när det behövs, för att personer redan respekterar en. Genom att alltid vara auktoritär och sträng  signalerar man osäkerhet och personer runt omkring sig blir då även de osäkra. Då kan det ses som det enda alternativet att genom hot och order upprätthålla sin position. Och då har man redan förlorat.

Dagens lästips:

Giraffspråket och Lågaffektivt bemötande. Jag kanske skriver mer om det vid ett senare tillfälle.

/ Viktor

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.