Lustigs ursäkt; tam och utan analys?

Nu blev det väl ändå lite tokigt Micke, men förhoppningsvis lär vi oss av ditt misstag. 


Jag vet inte om ni hängt med i vad som hände för en vecka sedan. Men Sveriges herrlandslag tog sig till VM i Ryssland 2018. Detta mot alla odds då Italien sågs som storfavorit trots den svenska segern på Friends Arena i Stockholm några dagar tidigare. 
På San Siro i Milano skulle matchen precis till att börja och svenska nationalsången spelades. Under den svenska hymnen började stora delar av den italienska publiken bua och vissla, något som inom idrottsvärlden ses som respektlöst. Mikael Lustig, högerback i herrlandslaget reagerade starkt på detta och skrek efter nationalsången åt publiken.

Jävla fittor är dom!

Detta fick rubriker att skrivas och människor att ilskna till. Mikael Lustigs fru Josefin skrev bland annat om det i sin blogg. Hon skriver om hur hon fått ta en massa skit för hennes mans val av ord. Som kvinna krävdes hon ansvar för sin mans agerande. Hon skriver även att hon samtalat med Mikael om detta och därefter kom högerbackens offentliga ursäkt på Instagram.

Måndagskvällen var en av de största kvällarna jag upplevt i min karriär. Att slå ut Italien på sin hemmaplan är fortfarande som en dröm och att få göra det tillsammans med detta gäng är något som inte går att beskriva. Tyvärr hände en grej innan avspark som jag vill kommentera. Italienska publiken buade under den svenska nationalsången och under den enorma pressen så tappade jag fattningen. Jag blev arg och skrek rakt ut i frustration mot publiken. Jag valde ett ord jag i efterhand ångrar enormt mycket. Det var inte okej, det är inte okej och jag ber om ursäkt. Jag har mått väldigt dåligt över detta de senaste dagarna. Nu hoppas jag att vi kan dra lärdom av detta och hjälpas åt att få bort dessa dåliga ord med hjälp av mitt dåliga exempel. Kärlek ❤️🇸🇪🙏

Ett inlägg delat av mikaellustig (@mikaellustig)

Vad kan vi lära oss av detta?

Lustig skrev att han mått dåligt över sitt agerande och ville förklara sig. Han skrev att användandet av dessa dåliga ord måste bort från idrotten och att vi ska ta lärdom av hans misstag.

Visst ska vi ta lärdom av dig Micke. Vi behöver även ta lärdom av ditt inlägg och hur du formulerade dig.

Inlägget skrevs säkert i all hast mellan fotbollsträningar och familjelivet och ja, det kan bli fel ibland. Han skrev att vi måste få bort dessa dåliga ord från idrotten….

Men vänta nu ett slag. 

Jag gissar att Mikael Lustig likt de flesta heterosexuella män gillar det kvinnliga könet och inte har några större problem med det.

Det är inte ordet fitta som är dåligt utan användandet av det. Lustig använder ordet som något nedsättande. Den italienska publiken var respektlös och Lustig reagerade instinktivt med att skrika det värsta han kunde skrika i sammanhanget.

Problemet i sammanhanget är att kvinnans kön som så många gånger förr används som något dåligt, som ett skällsord. Män har i urminnes tider ställt sig över kvinnor och låtit dem veta att de inte är lika mycket värda. För att sätta kvinnorna riktigt på plats har deras kön och sexualitet smutskastats. Den kvinnliga sexualiteten och könet har varit till för att behaga mannen. I andra sammanhang är de horor och fittor, inte värda smutsen under skorna.

– Men det finns ju dom som skriker kuk också, både tjejer och killar gör ju det!?

Det finns det absolut. Skillnaden är att det manliga könet och sexualiteten sällan smutskastas om ens alls på samma sätt som det kvinnliga. Det manliga könet som skällsord bär inte generationer av förtryck.

Att skrika f*tta när du är arg är så mycket mer än bara ordet som svordom i sig. Att kalla det för ett dåligt ord utan att förstå vad det bär med sig är även det en brist på respekt.

Jag hoppas vi alla har lärt oss något av det här. Jag hoppas att svenska herrlandslaget i fotboll nu går i bräschen för en respektfullare ton i omklädningsrummen och på planen.   Ni är förebilder för så många. Lycka till i Ryssland!

Så som svar på rubriken. Lustigs ursäkt tam och utan analys. 

Den är kanske inte helt tam, det kan komma något gott ur den även om den var helt utan analys.

Läs Locker Room Talk – Snacket i omklädningsrummen måste bli mer Fair Play 

– Dennis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.