Nej till puckad idrottsnorm

Jag blev riktigt provocerad av ett sms för några månader sedan. Avsändaren var Joel och sms’et handlade om en artikel och ett uttalande från en hockeyspelare. Inlägget har legat och vilat ett tag men är nu redo att släppas ut i öppna cyberrymbden

Han beter sig som en liten flicka

SMS’et jag fick refererade till Aftonbladet som skrev en artikel om matchen mellan Frölunda och Växjö. En Växjö-spelare (Noah Welch) tacklade en Frölunda-spelare (Andreas Johnson) så pass allvarligt att domarna bedömde situationen som matchstraff. Welch går därefter lös på svensk hockey och kallar det för att likna fotboll med alla dess filmningar där spelare låtsats bli både fällda och skadade för att få domslut med sig.

Men Welch slutar inte där, han fortsätter och menar att hockeyspelare nu börjat bete sig som flickor när de rullar runt på isen. 

Som en flicka

Vad är det med machokulturen och ”manliga” sporter? Måste hockeyspelare låta och bete sig som kvinnoförnedrande homofoba drägg? Ta bara Kiruna IF’s val att använda regnbågsfärgade tröjor i en HBTQ-satsning inom hockeyn. I flera medier hyllade. Tyvärr håller inte alla satsningen högt, faktum är att ett antal sponsorer valt att dra sig ur samarbetet med laget. Företagens profil kan tydligen inte stå för ett samhälle där alla respekteras oavsett sexuell läggning. Kvartalsrapporter är uppenbarligen viktigare än att långsiktigt göra sporten och samhället lite renare från fördomsfull machokultur.

Manlig lagidrott har en tendens att vara bärare av machokulturen där fördomar odlas och stärks. Uttryck som, ligga och lipa som en tjej, eller fjollig som en bög är inte ovanliga i vare sig fotbolls- eller hockeyomklädningsrum för män. De används som kraftfulla nedvärderingar i syfte att förlöjliga någon som fuskar eller som inte kan ta en tackling utan att vrida sig i smärta. Att vara öppen homosexuell fotbollsspelare eller hockeyspelare hör till ovanligheten.

Noah Welch valde att likna SHL (svenska hockeyligan) vid fotboll där spelare filmar till sig frisparkar genom att ligga ner och ”bete sig som en liten flicka”. Om nu Noah Welch tycker att SHL-spelare är som fotbollsspelare, borde han då inte likna dessa vid Ronaldo, Messi eller någon annan ikon för den fuskande, filmande fotbollskulturen? För fakta är att det filmas betydligt mer inom herrfotbollen än damfotbollen vilket gör Welch uttalande inte bara förkastligt utan direkt felaktigt. Det är manliga fotbollsspelare som rullar runt och beter sig löjligt. Simon Bank bloggar om detta i inlägget ”Stå upp som en riktig tjej” ett inlägg som får stöd i den vetenskapliga studien Estimation of Injury Simulation in International Women’s Football (för er som orkar originalkällan).

Slutsatsen lyder:

Män filmar dubbelt så mycket som kvinnor på fotbollsplanen.

Jag köper inte argumenten om att herrfotbollen är tuffare och kräver filmningar för att laget ska kunna nå framgång. Det finns betydligt tuffare lagsporter där filmning inte existerar i samma grad. Det är ett fenomen inom herrfotbollen att fuska till sig fördelar genom att ramla utan direkt kroppskontakt eller att förstärka den kontakt som tas. Det är domare, tränare och föräldrars ansvar att inte uppmuntra detta beteende.

Machonormen med sexuell pondus sås tidigt och skördar konstant rutten frukt i pojklag/herrlag i olika åldrar. Som liten spelade jag och redan då handlade mycket inom lagidrotten om machoattityder. Minns ordagrant en gång när vi mötte ett lag som tidigt på säsongen hade förpassats till de nedre regionerna av tabellen. Just placeringen hör egentligen inte hit men trots bristen på framgångar var det ett gäng rätt nöjda killar som lirade. De hade till och med knåpat ihop en egen hejaramsa åt sig innan matchen.

 ”Hejsan grabbar har ni staken? Jajamensan upp i taken. Så ska det låta när killar är kåta. V.I.K.!” 

En oförarglig ramsa kan tyckas om det inte vore för att killarna var 7-8 år. Vad hände med ledarskapet där? Var är förebilderna? Tyckte föräldrarna att detta var okej?

Utan goda förebilder kommer sexismen för alltid vara något vi får leva med. Vissa drabbas hårdare än andra och inte är det grabbarna med dåliga förebilder som drabbas värst.

Noah Welch då? Han försökte rädda situationen genom att skicka ett sms till P4 Kronoberg med texten.

”Jag skulle vilja be om ursäkt till alla små flickor där ute. Speciellt till mitt nioåriga syskonbarn Miabella. Ni hade alla hanterat tacklingen bättre än vad Johnson gjorde igår.” 

Ett tämligen lamt försök att lyfta tjejerna eller var det ett sätt att förnedra Johnson lite till. Till och med klenare än 9-åriga tjejer.

/ Dennis

Ett svar på ”Nej till puckad idrottsnorm”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.