Potträning – 5 misstag du vill undvika

Med en fyraåring och en sjumånaders i hemmet ligger vi i lite av ett vakum, vila eller paus innan det är dags för potträning igen.

Pottan var aldrig någon större hit i vår familj. Den följdens ofta tårar och tjafs, något du inte alls vill förknippa med de mest basala behoven i livet. Jag tror ändå att vi gjorde allt för att uppmuntra användandet av potta. Vi var med och sjöng, läste bok, jag försökte till och med sitta på toaletten samtidigt och uträtta mina egna behov vid flera tillfällen för att göra det så naturligt som möjligt. #Bajsbudies4ever.

Jag gick så långt att jag faktiskt försökte övertyga att det gick alldeles utmärkt att bajsa på pottan genom att dra ner mina byxor och demonstrera hur det gick till.

Jag kan intyga att det är sjukt svårt för en vuxen person att bajsa sittandes på en lite potta för småbarn.

Det gick bara inte att få det till en naturlig grej.  Sen kom vi på den fantastiska idéen med en liten toalettring för barn och fotpall att klättra upp på. Plötligt blev det toaletträning av det hela och potträning var ett minne blott. Hur svårt det än verkade, löste sig allt till slut. Det brukar ju som sagt göra det för flesta barn efter ett tag.

Här nedan följer en lista på fem saker du gärna vill undvika under potträningen. Några efter egna misstag, andra sammanställda av så kallade experter.

Undvik följande 5 misstag  vid potträning

 1. Börja potträna innan barnet är moget för det. Det finns ingen poäng med att börja för tidigt. Varken du eller barnet kommer kunna påverka det om barnet inte är redo. Det andra föräldrarna på öppna förskolan får säga vad de vill. Ni sätter igång när intresset finns hos barnet.
 2. Tro att Rom byggdes en dag. Ha inte för höga förväntningar på barnet. Det kommer ta tid och det kommer att ske olyckor både här och var innan barnet fattar galoppen. Bajsbuddies är kanske er melodi om inte sagor fungerar.
 3.  Vara en oförberedd förälder. Barn behöver inte nödvändigtvis uträtta sina behov efter ett schema. Därför är det viktig för oss föräldrar att vara förberedda: Ta med pottan i vagnen om ni ska vara borta en stund. Packa ombyte för ev. olyckor. Ta med ”toalettboken”. Läs av barnets signaler. Vi föräldrar är bra på att se när våra barn behöver gå på toaletten.
 4. Ställa krav kring potträning. Så fort toalett- och pottgrejen blir ett krav riskerar den att motarbetas av barnet. Det blir tråkigt och kan upplevas som jobbigt om barnet misslyckas. Gör istället något kul av det.
 5. Återgå till blöjan. Har ni väl börjat med träningen stå fast vid den. Möjligtvis kan detta krocka med punkt 1.Börja för tidigt. Men om vi ser det så här: Barnet har börjat träna på pottan och det går ibland, olyckorna är många och tvättkorgen fylls fortare än tänkt. Barnet är nu utan blöja och att ta tillbaka den igen skulle kunna upplevas som ett ännu större misslyckande än några droppar och bromsspår i underkläderna.

Potträningens ABC

Ha inte bråttom. Gör det roligt och ställ inte för höga krav på att barnet ska bli torr fort.

Rom byggdes ju faktiskt inte på en dag.

Vilka tips har ni kring potteriet? Dela gärna med er av era tips och idéer.

/ Dennis

 

3 svar på ”Potträning – 5 misstag du vill undvika”

 1. Vi har fördelen att bo med trädgård vilket har gjort att våra pojkar har fått potträna på sommaren. Ut med pottan på altanen så kunde de springa i bara kalsonger eller nakna (vi har en nakenfis och en kalsongJohan) vilket underlättade när nöden kom och när olyckan var framme var det bara att ta fram vattenslangen.
  Plastad frotté i sängen (under lakanet förstås) har också underlättat mkt för nerkissade madrasser är inget kul.
  Sen kan jag nog bara hålla med dig, gör det roligt och uppmuntra istället för att klaga när inget händer i pottan.
  Ha en skön söndag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.