Vi har köpt en potta till Siri, bättre sent än aldrig tänkte vi. Med storebror skippade vi nästan pottfasen och gick på toaletträning istället. Kanske tycker lillasyster bättre om att gå på pottan.
Bli vän med pottan
Än så länge är pottan smått främmande men ändå lite halvt intressant. Sitta utan blöja går inte an men ankan kanske vill? Kanske läsa en bok själv i godan ro? Jag skrev tidigare om misstag att undvika under potträning. Kanske borde jag ta hjälp av dessa nu när vi börjar om potteriet.
Har du något potträningstips?
Hej Dennis,
Jag läste ditt andra inlägg om misstag att undvika och mitt absolut bästa tips går faktiskt emot ditt första som säger: ”Börja potträna innan barnet är moget för det”.
Vår egen erfarenhet samt undersökningar vi gjort visar att den bästa åldern för att potträna är mellan 18-24 månader.
Istället för att fråga dig själv om ditt barn är redo – fråga dig själv om ditt barn är kapabelt att lära sig detta just nu eller inte. Det tankesättet underlättar en hel del eftersom du kan glömma alla listor med redosignaler som barnet måste ha uppfyllt innan ni börjar.
Den här filosofin sätter också dig som förälder i fokus och ger dig kraften/ nyckeln att läsa av när det är dags, istället för att helt lämna det upp till ditt barn att ta initiativet, eller att följa råd från experter som ibland säger emot varandra.
Grundläggande tecken på om ditt barn är kapabelt är:
– Att barnet är friskt och mår bra
- Att familjesituationen är lugn och trygg, dvs inte under en flytt, nytt dagis, skilsmässa, stressig period etc.
- Att barnet kan följa enklare instruktioner
- Att barnet kan kommunicera sin egen vilja med dig, tex i form av ljud, signaler, kroppsspråk eller tal - Att barnet kan gå till och från toaletten själv
Därutöver bör du lita på din egen magkänsla för vad ditt barn klarar. Du känner ditt barn bäst och vet innerst inne om det är kapabelt att klara detta just nu. Våga lita på den känslan och glöm alla checklistor och pekpinnar från andra.
Mvh
/Michael
Hej, Michael!
Jag är absolut beredd att hålla med dig. Jag sammanställde olika tips från olika sidor och detta var ett av det vanligast förekommande. Vill du dela med dig av dina tips här på bloggen så kontakta mig på info(a)lattefarsor.se
Tack för din input!
/ Dennis
/
Fast när jag läser inlägget igen så tycker jag inte att det går tvärtemot. Det går att läsa in era tips i det också. Jag hade kanske kunnat formulera om det till ”När ni är redo”
Tack för synpunkterna.
Hej Dennis!
Jag kommer gärna med input om det kan hjälpa fler barn och föräldrar att göra en bra potträning.
Vi som föräldrar måste absolut vara redo, annars går det inte. Barnet däremot behöver vara kapabelt. Kanske lite hårklyveri med ordvalet kan tyckas men det har stor betydelse för när potträningen kan påbörjas.
Det är faktiskt en av de största myterna som finns kring potträning – att barnet måste vara ”redo” vad det nu egentligen innebär. Vi har dedikerat 8 sidor i vår bok till just detta med ”redo”, var det kommer ifrån och varför det är felaktigt.
Kortfattat kan man säga att föräldrarna hör att man ska vänta. Det resulterar i att tiden går och barnet blir äldre (och faktiskt svårare att potträna). Många föräldrar verkar tro att barnet en dag ska vakna upp och säga att ”Nu är jag redo, låt oss ta av blöjan så jag kan få använda pottan”. Som förälder har man lärt sitt barn att bajsa/kissa i blöja är så man gör. Från barnets perspektiv gör det alltså redan det som förväntas av det, och det är väldigt bekvämt att som barn bara luta sig tillbaka och låta någon annan ta hand om avföringen. Dessutom tycker barn, precis som många vuxna, illa om förändring. Det är alltså högst osannolikt att barnet initierar denna förändring.
Utdrag från vår bok:
”Så här skriver Rikshandboken i Barnhälsovård om just detta med redo: “De förhärskande råden om när och hur man ska potträna barnet formulerades på 60-talet av Brazelton och Spock och är s.k. barnorienterade. De utgår från barnets beredskap att låta sig tränas. Här saknas dock evidensbaserade data och det råder ingen enighet kring vad som gör ett barn redo och när det inträffar.”
Rent hypotetiskt, om ditt barn fortfarande gick i blöjor när det var fyra år, skulle inte du ta tag i saken då, även om ditt barn inte visat något intresse för pottan alls, strävade emot och sa att det inte ville? Det tycks finnas en viss outtalad åldersgräns fram till vilken det är okej att “vänta tills barnet är redo” idag, men när den åldersgränsen är passerad och inget har hänt så tar de flesta föräldrar tag i saken på eget initiativ iallafall. Då heter det istället att “vi tyckte att det var dags nu”.
Anna-Lena Hellström, Docent och Uroterapeut vid Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg säger så här: Forskning har visat (vår och andras) att föräldrarna bestämmer när det är dags att pott-träna beroende på andras förväntningar och tradition där man lever – inte på barnets mognad.” Vi väntar alltså inte på att barnet skall bli redo, utan den verkliga anledningen till att vi väntar är för att alla andra också gör så. Intressant, eller hur?”
Man kan som sagt skriva mycket om redo-punkten. En annan mycket intressant myt är den om att om man sätter barnet på pottan lite då och då så tränas det i att använda den – och det kan vi djupdyka i vid ett annat tillfälle 🙂