Prova på att vara det hopplösa barnet

Det flesta av oss har stött på dem. De där jobbiga barnen/ungdomarna i skolan. De som stör och inte heller klarar av skolarbetet. De bråkar mest och ställer till ett jäkla liv. Aldrig kan de sitta still och göra det de ska.

Kalle sitter och stirrar ut genom fönstret och hör inte på vad läraren säger.

Vi har Lisa som aldrig gör sina läsläxor ordentligt. Hon slarvar med glosorna och får alltid extra läxa. Får hon tillräckligt med hjälp hemma.

Pelle hinner aldrig klart med uppgifterna i tid. Han måste ha myror i baken. Om han bara kunde sitta still och göra det han ska så skulle det ju gå bra.

Den där pojken på bussen var verkligen ouppfostrat. Så fort bussen gasar efter en busshållplats börjar han skrika. Kan hans föräldrar inte få tyst på honom?

 

Kognitionssimulator 2

Säkert känner ni igen någon av ovanstående barn från er egen skolgång eller från er vardag. De där till synes struliga barnen som inte sköter sig eller gör som de borde. Vad vi ofta missar är att det faktiskt kan ligga någon form av diagnos bakom struligheten. Ett barn eller en vuxen behöver inte ha en synlig funktionsnedsättning för att ha en funktionsnedsättning eller handikapp. Likt stamning (läs tidigare inlägg) finns det många andra dolda handikapp som vi inte märker vid första anblick. ADHD, Asperberger och Dyslexi är sociala handikapp som bidrar till att barnet lider minst lika mycket av bemötandet som av själva handikappet.

Om vi visste att Lisa har dyslexi vilket gör det svårt för henne att läsa och skriva som oss andra hade vi då inte anpassat hennes skolgång efter det? Om vi visste att Pelle har både Aspergers syndrom och ADHD, hade vi då inte bemött honom annorlunda? I rätt miljö med rätt hjälp är han kanske inte så hopplös. Hade inte Kalles problem med att fokusera på centrala ting i klassrummet varit ett mindre bekymmer om vi visste om hans ADHD?

Under gårdagens arbetsplatsmöte fick vi prova en simulator på hur det är att vara med i en normalstökig klassrumsmiljö. Vi fick delta i en skriftlig tentamen och en övning i läsförståelse. Efter att ha gjort lektionen fick vi repetera lektionen med ett filter för ADHD, ett för Aspergers syndrom och ett för dyslexi.

Det var en upplevelse som ett slag i ansiktet. Det måste vara ett helvete att genomgå dagens skola med någon form av dessa handikapp. En hård kamp i att hålla fokus för ens klara av ett kort test i stavning. Alla borde prova samma simulator och uppleva några minuter i deras värld. Med ökad förståelse kan vi hjälpa dessa barn genom både det sociala livet som genom skolan. 

Länken till simulatorn finns här eller genom att klicka på bilden ovan. Fungerar inte länkarna för er går det alltid att googla på ”Kognitionssimulatorn” så är det den översta träffen ni ska klicka er in på. Gör det, det är en upplevelse värd att prova.

För ökad upplevelse används hörlurar.
/ Dennis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.