Recension av Diluo

Kartongen Diluo kom i

Här följer en recension av babybryggaren Diluo efter ungefär två veckors användning. Läs mitt föregående inlägg för en introduktion av produkten.

Manualen

Det medföljer en detaljerad manual med instruktioner på hur man ställer in apparaten, beskrivningar av de olika delarna samt hur man fyller på och rengör den. Dock är den lite oklar kring vissa detaljer, som till exempel att man matar fram avskraparen genom att rotera skruven via ett vred på utsidan av pulverbehållaren. Eller vilken receptkonfiguration som gäller för knapparna på framsidan.

Manual till Diluo

Manualen finns även tillgänglig via iOS-appen som PDF, vilket är väldigt behändigt. Jag saknar dock möjligheten att öppna den i en annan läsare, som det är nu kan man inte zooma i den. Det känns som att manualen skulle behövas utsättas för ett par användartester för att slipa till detaljer som dessa.

Installation

Installationen var mycket enkel och kunde göras via appen. Det var inga problem att sätta upp appen i flera mobiler, man väljer bara att ansluta till en färdigkonfigurerad maskin för de efterföljande telefonerna.

Efter anslutning till Diluon väljer man i appen land, typ av pulver (välling, mjölkersättning eller gröt), tillverkare samt vilken produkt man tänker använda.

Användning

Enligt tillverkaren kan man använda vilka flaskor man vill till Diluon, så länge de är av den lite större wideneck-typen. Vi har Dr Browns flaskor hemma och dom funkar ypperligt. Eftersom Vincent föredrar smalare flaskor har vi en wideneck monterad som vi sedan tömmer över på andra flaskor. För att kunna köra rengöringsprogrammet behöver den monterade flaskan enligt manualen rymma 300 ml. Vi har dock märkt att det, till skillnad från vid tillredning, går att köra rengöringsprogrammet utan en flaska monterad så rimligtvis borde man kunna hålla en valfri behållare under utloppet vid rengöring.

Det finns en lampa under vattenbehållaren som blinkar rött när pulvret behöver fyllas på och blått när vattennivån är för låg. Man får även meddelande om detta via appen. Appen meddelar även ifall en flaska inte är monterad. När maskinen behöver köra rengöringsprogrammet lyser rengöringsknappen med ett fast orange sken.

Det är lite mer involverat att brygga än att bara trycka på en knapp, till exempel måste en flaska av rätt storlek vara monterad, Diluon behöver vara rengjord och givetvis måste det även finnas tillräckligt med vatten och pulver. Trots detta är det oerhört smidigt att under ovanstående förutsättningar få en färdig flaska ersättning på en bråkdel av en minut. Vi har märkt att det till och med går snabbare med Diluon än att värma färdigblandad ersättning på tetra i micron, framförallt om man räknar in eventuellt modererande av temperaturen efter värmningen.

Vi har vid ett par tillfällen haft problem med att ansluta till maskinen via appen (på bådas mobiler), vilket varit extra besvärligt eftersom det skett under nattmatningar. Det är inte något man vill utsättas för när lillen skriker efter mat kl 03 på natten. Av den anledningen ser vi till att alltid ha ett par tetror med färdigblandad BabySemp som vi kan ta av.

Vi har varit i kontakt med deras support med detta ärende och dom tittar på att lösa dessa problem. Personalen är både trevliga och hjälpsamma, och vi har förtroende för att dom åtgärdar problemen så snart dom kan.

Appen

Vi båda har Iphones så vi har endast använt iOS-versionen av Diluo-appen. Det märks att man lagt krut på appen för den är väldigt stilren och lätt att använda.

Appen som styr Diluo

På huvudskärmen finns en stor knapp för receptet och en för att starta tillredningen. Enligt tillverkaren ska Diluo klara av att tillreda samtliga ersättningar på marknaden. Vi har valt att köra på BabySemp 1 från Semper. För det recepten kan man i appen på huvudskärmen reglera portionsstorleken i fem steg från 240 ml till 120 ml via ett reglage. Det som sker när man går vidare är att receptet med brygginstruktionerna skickas till och lagras på Diluon. Det innebär att när man trycker på någon av knapparna för tillredning på maskinen så kommer det senast skickade receptet att användas. Värt att notera är att man på fullportionsknappen får exakta receptet som senast användes. På halvportionknapoen fås halva mängden, förutsatt att det finns ett sådant steg på reglaget i appen, annars fås den närmaste minsta mängden (vi har inte själva testat detta utan det är vad supporten har berättat). Eftersom Vincent just nu äter mindre än 120 ml per måltid så använder vi i praktiken endast fullportionsknappen.

Skötsel

Utöver rengöringsprogrammet rekommenderar manualen att man plockar isär maskinen och rengör den varje dag. Hur ofta man egentligen behöver rengöra Diluon tror jag mer beror på hur ofta man använder den. Jag har dock märkt att det efter ett tag byggs upp stelnat pulver i öppningen av pulverutloppet så regelbunden rengöring krävs för att öppningen inte ska täppas till.

Instruktionerna är ganska detaljerade men det var ändå inte helt lätt att förstå hur man tog isär delarna första gången. När man väl gjort det en gång inser man att det inte är särskilt komplicerat.

Rengjorda delar till Diluo som ligger på tork

Kvarvarande pulver häller jag över i en skål, därefter sköljer jag varje del noggrant i först varmt och sedan kallt vatten. Rengöring inuti maskinen underlättas med bomullstops (jag rekommenderar tops från Muji då dessa har fasta toppar som lämpar sig särskilt för ändamålet). Dessa används även med fördel för att torka upp vattendropparna på delarna.

Ekonomi

Diluon kostar en del. I skrivande stund går en Diluo loss på 3 495 kr. Vi passade på när dom hade ett lanseringserbjudande och kom undan 500 kr billigare men det är fortfarande en ansenlig summa, särskilt för en nybliven familj.

En annan aspekt att tänka på är kostnaden per bryggning. På vår lokala butik kostar pulverersättningen 17 kr / liter medan färdigblandad ersättning kostar ca 50 kr / liter. Det innebär att vi kan kasta upp till två tredjedelar av portionen innan det blir olönsamt att använda maskinen framför tetror. Detta är relevant för oss eftersom Vincent för nuvarande äter mindre än minsta tillredningmängden.

Sammanfattning

En sak som vi inte tänkte på när vi skaffade Diluon var att vi skulle oroa oss över att blandningen blir korrekt. Poängen med en babybryggare är ju att man ska slippa behöva bekymra sig om proportioner och värmning, men när det handlar om ens barn är det svårt att släppa oron att han får i sig felaktigt blandad ersättning. Vi har testat att reda ersättningen för hand för att sedan provsmaka båda, och vi kan inte känna någon skillnad. Men hur kan man vara helt säker?

Det är en hel del meck med Diluon och den fungerar inte problemfritt i dagsläget. Trots nackdelarna är vi båda väldigt nöjda med den och kan varmt rekommendera andra att skaffa den.

En funktion som vi saknar och som skulle vara en extra bonus är möjligheten att kunna tillreda kall ersättning för senare uppvärmning.

Mer information

Ni kan läsa mer om Diluo på tillverkarens hemsida mydiluo.se.

Brittiska FQ Magazine har skrivit om Diluo.  Så även bloggen Att flaskmata, som även gjort ett studiebesök i Diluofabriken.

7 svar på ”Recension av Diluo”

 1. Hej!
  Hittade din recension av Diluo och blev intresserad av att köpa en. Tänkte bara höra hur ni tycker att den har funkat nu när det gått ett tag?

  Mvh
  Sara

 2. Hej Sara!

  Vi har inte längre kvar vår Diluo eftersom vår son inte längre dricker ersättning. Vi sålde vår begagnad till vad jag kommer ihåg som ett bra andrahandsvärde (minns tyvärr inte priset).

  Vi var dock väldigt nöjda med maskinen så länge vi använde den. Visst hade den sina brister och små ”kinks”, men det värde den erbjöd oss som helt flaskmatade vår son överträffade dessa. Jag skulle definitivt rekommendera en Diluo till de som planerar att flaskmata sitt barn.

 3. Hej!

  Jag och min sambo funderar på att köpa en men hittar ingen information någonstans om den låter mycket. Vi hade tänkt att ha den i sovrummet och vill försöka undvika att väcka storasystern som sover intill. Tack på förhand.

  Med vänlig hälsning,
  Stefanos

  1. Hej Stefanos,

   Nu har det gått ett par år sedan vi använde vår Diluo så jag minns inte hur högt den lät. Däremot vet jag att vi inte upplevde ljudnivå som ett problem. Vi hade visserligen vår apparat i köket men vi bodde i en etta då vi använde den.

   En sak som kan vara värt att tänka på är att ställa den där det inte är för svårt att rengöra runt omkring. Det händer att man spiller både vatten och pulver när man fyller på eller rengör maskinen.

 4. Jag har en svart som ska säljas. Som ny! 🙂 Det är den bästa vi har köpt, värd varje krona, ärligt talat. Vid intresse 0737719196

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.