Så gör du tiden konkretare för ditt barn.

Vad är tid?

Hej i sommarvärmen. Efter en hel förmiddag och lunch i solen med lillpojken, sambo och hennes kompisar passade det bra med ett dopp i badkaret. Bort med allt kliande pollen.

I dagens inlägg tänkte jag komma med ytterligare ett tips hämtat från mitt jobb med barn med särskilda behov. Idag handlar det lite om tid och om att det kan vara svårt för mindre barn att ha koll på vad som menas med till exempel ”en liten stund kvar.

Är vi framme snart? 
Jag vill inte borsta tänderna längre. 
Hur länge måste jag….? 

Eller har även du som jag hamnat i konflikt efter att ni sagt att: ”Nu är det bara en liten stund kvar”innan något ska avslutas för till exempel sänggång?

Vad är tid för oss och vad är tid för barnen?

För oss vuxna kan tid till och från kännas tämligen abstrakt. Hur lång tid har vi kvar tills ägget är färdigt? Hur lång tid är det kvar innan tvättmaskinen är klar? 

Till skillnad från våra små barn kan vi klockan. Vi kan den både digitalt och som en rund platta med tre visare som går olika fort. Men hur fungerar tiden egentligen? Den smala visaren ska gå 5 varv eller 10 varv. Den lite tjockare ska hoppa si eller så många steg innan vi ska åka iväg till lekparken.

Nej, nu lägger vi av med att krångla till det för våra  2-4 åringar. Klockan kommer de så småningom lära sig när de blir äldre. Dags att göra tiden mer konkret och kanske undvika onödliga konflikter.

Till detta har jag hittat Timstocken som app för iPhone och Android. Finns även i fysisk form hos hjälpmedelscentralen. Jag är däremot osäker om privatpersoner får köpa dessa hur som helst. Hur som helst timstocken som app fungerar minst lika bra som hjälpmedel för att göra tiden mer konkret.

timstock

Detta är standardvyn för timstocken till iPhone. Fyra olika färger för fyra olika tidsalternativ. Lamporna i appen symboliserar antalet minuter där en lampa slocknar för varje minut som gått. När alla lampor slocknar blinkar appen till och en signal hörs.

Timstocken ger barnet en visuell bild av hur lång tid det är kvar.  Det gör det lättare för barn som ännu inte lärt sig siffror att konkretisera tiden. Barnen får hjälp att förstå begreppen NÄR och HUR LÄNGE.

Timstock med personlig bakgrund

Appen går även att anpassas med egna tidsalternativ och egen bakgrunds bild. Som standard finns alternativen från 1 minut upp till 100 minuter fördelade på fyra olika delar.
För ytterligare läsning och bilder finns en redogörelse på Pappas Appar
/ Dennis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.