Skärmtid – På gott och på ont

Skärmen som barnvakt

Ja, jag måste erkänna det. Vi har en liten iPad som används mer eller mindre dagligen av 4-åringen. När vi behöver ha ett break från varandra eller när vi behöver laga mat och städa utan att barnet är i vägen. För vi kan ju inte göra allt när barnen sover. Som barnvakt går Barnkanalens app med mestadels lämpligt utbud (med hänvisning till tidigare inlägg om skräp-tv för barnen).

Problem som dock kan uppstå är övergångar när plattan ska stängas av för till exempel middag, tandborstning eller sänggång. Därför funderar jag nu på om vi ska hitta ett schema för när iPaden/plattan får användas och villkoren för användandet. Hur detta nu ska tillämpas i praktiken har jag ännu inte tänkt igenom och behövde därför ta hjälp av våra kära vän Google för att hitta vad andra skriver om skärmtid även kallat screen time på utrikiska.

Hur begränsar vi skärmtiden för barnen?

Mamma-bloggaren Kelly (Idealist mom) skrev för ett tag sedan ett inlägg om hur hon begränsar tiden för sitt barn vid plattan. Anledningen sades vara att hon upplevde sin dotter som trögare rent intelligensmässigt efter mycket spelande och tittande på surfplattan. Hennes dotter som gillar matematiska lekar hade blivit allt sämre på dessa efter mycket skärmtid. Kelly bestämde sig för att tillsammans med dottern rensa ur spel som inte användes så ofta för att ge utrymme för filmer under deras bilfärder. Kelly skapade även två mappar på plattan där de delade upp spelen i Brain Food och Junk Food. Utmanande spel där hjärnan fick arbeta hamnade i Brain Food medan spel som till exempel Angry Birds hamnade i Junk Food. Dottern var medveten om att junk food bara äts någon gång ibland annars mår kroppen dåligt och ska man ändå äta junk så är det viktigt att röra på sig. Detta fick till följd att Brain food apparna användes flitigare. Kelly lärde även sin dotter att ställa timern på 20 minuter och hänvisade till att när klockan ringer måste du göra något annat en stund.

Skärmtid

Men hur ska jag applicera detta på vår skärmtittare här hemma? Eftersom spelen inte är intressanta är det ingen idé att börja sortera upp de få spel som redan finns. Däremot skulle nog 20 minuters timern kunna fungera. Vi har tidigare använt Timstocken, finns bland annat som app på bland annat iTunes, för att göra tiden och nedräkningen visuell och konkret när vi sätter en tidsgräns för något. Jag skrev tidigare ett inlägg hur du gör tiden konkretare för ditt barn.

Lägg bort plattan helt ibland och involvera barnen i vardagssysslorna

Jag lyssnade idag på Pappapodden med Nisse & Manne avsnitt 103 där förutom diskuterade Nisse kaffemissbruk även skärmtid. Nisse erkände att han använt plattan som barnvakt vid flertalet gånger just för att det kan vara besvärligt att involvera barnen i allt, särskilt efter en lång dag med trötta vuxna och barn. Vidare berättade Nisse att han nu börjat involvera sin son mer och mer i vardagssysslorna vilket i stunden kan kännas jobbigt. Han har dock aldrig ångrat att sonen fått vara med i matlagningen. Att missa ett avsnitt av Bolibompa är definitivt inte hela världen.

Jag önskar att jag oftare kunde involvera 4-åringen i vardagssysslorna på ett roligt sätt som gynnar oss både. Tvätta brukar vara en sådan aktivitet där vi kan sortera kläderna tillsammans och med handledning få honom att slå på både tvättmaskin och torktumlare. Detta kräver att vi inte har allt för mycket att tvätta och att vi har gott om tid. Optimalt är att helgtvätta mitt på dagen men jag kan erkänna att jag prioriterar andra saker på helgen och att de gemensamma tvättarna inte blir av allt för ofta. Min sambo däremot är riktigt duktig på att involvera 4-åringen i både bakning och matlagning. Men när fokus måste läggas på lillasyster kan det hända att plattan kommer fram.

Hur mycket skärmtid har era barn där hemma, det vill säga tv, dator och plattor?
Har ni några tips på hur ni brukar begränsa skärmtiden? 

 

/ Dennis

6 svar på ”Skärmtid – På gott och på ont”

  1. Hej!
    Våra barn har haft obegränsad skärmtid (ve och fasa) men det har också gjort att de tröttnat så idag sitter de max en timme per dag antingen med telefon/ipad eller tv.. Barnen är 2år o 3år så detta kommer ju svänga runt massor av gånger :p
    Vi har använt en digital-äggklocka för att markera när det är slut eller de ska byta. De frågar själva efter ”pipen” när de ska samsas im ipaden så det funkar här hemma! Timstocken testade vi på telefonen men den lärde sig 3åringen att stänga av..
    Bra med lite tips ang skärmtid och skulle önska att det fanns mer forskning på ämnet (under låååång tid som visar hur påverkade barnen blir till vuxenålder)

    Tack för en bra blogg 🙂

  2. Hej,

    Insåg precis att detta inlägg inte skrevs igår, Men jag skriver ett svar ändå 🙂
    Jag och två andra personer (vi är tre föräldrar med sammanlagt 6 barn) har utvecklat en app som ska lära barn sunda app-vanor genom en app-veckopeng. Man sätter en cykel dag/dagar/vecka och hur mycket tid barnet ska få använda under den tiden. Sen bestämmer man vilka appar som ska ingå. När man nått taket så låses de apparna (och inget annat) och så låses de upp igen (automatiskt) när cykeln nått sitt slut! Testa gärna, appen heter tajmApp, finns för Android och är helt gratis!

    1. Hej familjen iOS 🙂 Vad roligt att ni gillar idén! Inte som det ser ut nu, iOS har helt låst möjligheten för en app att läsa av andra appar vilket krävs för att tajmApp ska fungera. Ni får helt enkelt bli en Android-familj, det har vi blivit 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.