Slutet för Swefilmer?

swefilmer, streama film, streaming

Är Swefilmer borta för gott?

Att se på film gratis på internet har sällan varit lättare än det varit de senaste åren. Streaming-siten swefilmer.com startade sin verksamhet 2011 har tillhandahållit filmer på svenska eller med svensk text sedan dess. Huruvida det har varit lagligt eller inte att titta på dessa uppladdade filmer kan jag inte redogöra för då rättsläget inte är solklart åt något håll.

Vissa experter påstår att det skulle kunna tänkas vara olagligt då kopiering/framställning av kopior görs då en temporär kopia hamnar på datorn medan du streamar filmen. Andra internationella mediers experter hävdar det motsatta, kopiorna är inte olagliga då de inte anses vara fullvärdiga kopior.

Nedan ser ni en av grundarna ”gråta ut”.

Kommer detta gynna de legala filmsidorna som till exempel Netflix, Viaplay eller HBO?

Kanske det, kanske inte. Vi ser på mycket serier och då främst via Netflix och Viaplay men swefilmer har varit ett bra komplement när serier inte gått att hitta på betalsidorna. Vi har använt Swefilmer i god tro om att det är ett lagligt alternativ till nedladdning men som inte verkar vara fallet nu. Eller?

Kommer vi att sakna Swefilmer? Förmodligen inte jättemycket eftersom att de lagliga sidorna nu börjar få riktigt bra utbud för oss vuxna. Jag kommer däremot sakna de gamla bra filmerna för barnen. Jag är inget jättefan av det barnfilmutbud som finns på betalsidorna men ett alternativ är alltid Barnkanslens app som finns till surfplattorna. Där går det att se några av de gamla godingarna. Sen har vi ju SVT’s öppet arkiv, som jag skrev om tidigare med bland annat Fem myror är fler än fyra elefanter. 

Kommer du efter Swefilmers nedläggning att titta mer på någon av de andra tjänsterna? 

– Dennis

Vi har installerat en ny kommenteringsfunktion som gör det lätt för dig att logga in med det konto du önskar och kommentera på våra inlägg. 

Ett svar på ”Slutet för Swefilmer?”

  1. Enligt Medieinstitutet använts piratsajter som Swefilmer och Dreamfilm av en fjärdedel av de som tittar på film och tv på nätet. Men det kan vara olagligt att använda sajterna, och det finns ingen tydlig lagstiftning kring vad som gäller

    Vid streaming skapas en tillfällig kopia av filmen lokalt på hårddisken. Det är denna kopia som eventuellt kan vara ett brott mot upphovsrättslagen. Frågan har inte prövats i domstol.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.