Språk, ord och idiom: När orden ställer till det

Språk är något riktigt komplicerat men samtidigt så lätt. Med ett språk lär vi oss att kommunicera med varandra på ett nyanserat sätt. Språk sätter ord på känslorna vi har inom oss. Med ett språk kan vi varna varandra  för faror eller dela med oss av något trevligt vi varit med om. Vårt språk kan förmedla både kärlek och hat. Vi behöver inte ens vara i samma del av världen för att genom det skrivna ordet kränka någon annan över internet. Vi kan formulera meningar som aldrig tidigare sagts och dela med oss av tankar som aldrig tidigare har tänkts. Ordens betydelse har stor makt i såväl våra som i andras liv. 

En som skrivit om just Språk är Mikael Parkvall, lektor i lingvistik. I boken Vad är Språk? får läsaren flera perspektiv på lösta och olösta gåtor i vårt språk.

lattefarsor om språk och idiom

När språket ställer till det

Med tanke på hur mycket ett ord kan förändra våra liv, tänk då hur de kan ställa till det för barnen under deras språkliga resa. Tänk vad fel det kan bli när en sak har flera betydelser. Hur många gånger har jag inte tagit fram barska blicken och sagt åt Alfons att han inte får hoppa i sängen för att samma kväll meddela att det är dags för tandborstning och sen hopp i säng. Eller allt slängande och kastande av skräp. –”Dennis, man får inte kasta saker ju.” 

Idiom ställer till det

Idiom, ord som tillsammans får en helt ny mening än när de står för sig. Idiomen sägs vara språkets muskler, ord som tillsammans kryddar och berikar vårt språk. 

Men hur förvirrande blir det inte när vi använder oss av de i samtalet med barn. Att vara konkret i samtalet med barn är viktigt, lika viktigt som att lära dem språket finesser. Nedan följer en lista på några av alla tusentals idiom i det svenska språket. Fraser som lätt krångla till det. Några hämtade från Wikipedias alfabetiska lista med idiom.

  1.  Skynda dig, lägg på ett kol! 
  2. Stå inte på näsan nu. 
  3.  Ta i ända från tårna. 
  4. Nu ska du få se på andra bullar
  5. Dra benen efter sig
  6. Kasta pengar i sjön
  7. Kosta skjortan

 

rabarber
Gårdagens fräckis. Siri tuggar och suger på en rabarber utan att göra en antydan till sur min.

Nu bär det av för ett litet arbetspass innan helgen fortsätter igen. Men så mycket familjehelg blir det inte. Storpojken har pappahelg och själv är jag uppbokad på två spelningar i helgen. Ett företagsevent på Droskan, Umeå, ikväll och imorgon bär det av till Sea Side NightclubHotell Lappland i Lycksele. Behöver du dj för ditt evenemang? Hör av dig. Kontaktuppgifter finner du här ovan. 

/ Dennis 

Lattefarsor på Facebook
Klicka på bilden för att komma till Lattefarsor på Facebook.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.