Tipsar om teckenkommunikation för de små

Japp, jag är en förespråkare av teckenkommunikation med barn som ännu inte har lärt sig att kommunicera verbalt. Jag rekommenderar starkt tecken som stöd till små barn som ännu inte lärt sig prata eller barn som har svårigheter med talet.

Mitt intresse för teckenkommunikation bottnar i att jag studerat teckenspråk i två år och använt mig av teckenkommunikation under mina år i arbete med barn som inte har ett fullt utvecklat verbalt språk. Sedan Siri var väldigt liten har jag på kul provat att använda teckenspråk som stöd när jag pratat med och till henne.

Att kommunicera och kunna göra sig förstådd är en befrielse.  Du har kanske varit utomlands någon gång och svurit över att du inte kommer ihåg mer av spanskan i skolan. Du kanske inte har fått dina önskemål uppfyllda vid den där bokningen av ett hotellrum eftersom receptionistens engelska inte var helt lätt att förstå.

Människans språk är ett redskap för kommunikation. Språket används på många olika sätt och fyller många olika funktioner. Med språkets hjälp kan vi uttrycka vad vi känner, vad vi vill, vi kan få kunskap och vi kan informera andra.

Språket är på olika sätt kopplat till samtalssituationen och deltagarna, men gör det möjligt för oss att kommunicera om andra, icke närvarande personer, platser och tidpunkter, om sådant som har hänt eller kommer att hända. (Brita Bergman, 2012)

Språk och kommunikation bygger relationer och skapar trygghet i att förstå och kunna göra sig förstådd. Vårt språk och kommunikation är en av grunderna när vi uppfostrar våra barn. Jag har upplevt flera gånger att det blir bråk och tjafs hemma, antingen mellan mig och Sara, mellan oss vuxna och barnen eller barnen sinsemellan när vi inte kommunicerat tillräckligt bra. Därför kan jag inte rekommendera nog vikten av att tänka sig för några vändor innan vi säger något som kan landa fel.

Kommunikationen med mina barn är viktig för vår relation och kanske var det därför jag började använda tecken som stöd i min och Siris kommunikation. Ett sätt att närma oss varandra på ett lekfullt sätt.

Etablerade tecken för alla behov

Nästan varje morgon när vi vaknar, sätter sig Siri upp och letar efter Alfons. Det spelar ingen roll om han är hemma hos oss eller hos hans pappa, om han sover i sin säng, vår säng eller på en madrass på golvet intill. Hon letar alltid direkt efter honom när hon vaknar.

Äta och dricka

Nästa behov är äta eller dricka. Varje morgon börjar med tecknen för att äta och dricka.

Det var vid drygt ett år det kom, tecknet för mat/äta. Jag hade under några månader introducerat det varje gång vi skulle sätta oss till bords. Nu kom det som en direkt uppmaning och eftersom det närmande sig lunchtid värmde vi på lite rester och åt. Att hon var hungrig var det inget tvivel om.  Inte långt därefter började hon även använda tecknet för vatten när hon blev törstig. Många nattningar blev nu lättare då vi direkt kunde ge henne vatten då hon bad om det utan att behöva gissa oss till vad hon ville. För 9 av 10 gånger handlar det om just en liten slurk med vatten.

Enträget har jag kommunicerat med Siri med såväl tal som tecken. Idag kom det. På väg ut i köket berättar hon med ett…

Posted by Lattefarsor.se Pappabloggen on den 19 oktober 2015

 

Allt eftersom dagarna går snappar hon upp fler och fler tecken. De tecken som används flitigt är macka, kaka och godis. Det sistnämnda i introducerades nu under december med allt var godis inneburit i form av vår hemsnickrade Dumle-kalender. Nu händer det ibland att hon väcker mig på morgonen med ett litet slag i ansiktet för att så fort jag öppnad ögonen teckna godis. Tyvärr har det för hennes del aldrig resulterat i något godis. Märkligt va?

Positivt laddade tecken var de som
fastnade bäst

I princip alla tecken hon lärde sig i början var kopplade till en belöning i form av mat eller dryck. Men ju mer jag tecknade rutinerna i vår vardag desto fler tecken fastnade och började användas. Exempel på ord som kom i teckenform var: ute, skor och mössa alla tre kopplade till något roligt, nämligen att hämta storebror på förskolan.

 

tecken som stöd, teckenspråk, tss, lattefarsor, pappablogg,

 

Tecken som hamnade fel på skötbordet

Blöjbytena på skötbordet har varit perfekta tillfällen för att sjunga, prata och teckna. För det mesta har vi varit ensamma hemma och då pratat om vad Alfons och mamma gör.

Vad gör Alfons? 

Han är på förskolan. (Tecknar förskola) 

Vad gör mamma? 

Hon jobbar. (Tecknar jobba) 

Siri har full koll på vad brorsan och mamma har för sig. Det var i alla fall vad jag trodde fram till en dag då vi alla var hemma kring köksbordet. Jag frågade Siri var Alfons var. Hon sken upp och sa Alfons och tecknade förskola. Därefter frågade jag vart mamma var. Mamma – Jobba

 

pannkaka, lattefarsor, pappablogg , tecken som stöd,
Besvikelsen när pannkakan kommer fram. Siri tecknar febrilt kaka. Det där är ju inte kaka!


Inte alltid så lätt att skilja på ord, tecken och deras betydelse men så mycket glädje hon och vi haft med de tecken hon kan.

Frågan är bara hur det blir på förskolan. Kommer de att förstå henne där när hon väljer att teckna? Kan de hämma språket att använda tecken också? 

– Dennis

Dela gärna med er av era erfarenheter. Tyckte du om inlägget? Gilla det gärna på Facebook-knappen här nedan. Det skulle betyda massor för mig. Delar du inlägget är jag dig evigt tacksam för det. 

2 svar på ”Tipsar om teckenkommunikation för de små”

  1. Väldigt intressant! Jag förstår din oro över huruvida hennes språkutveckling kan påverkas negativt av det, men min (helt ogrundade) tro är att fler sätt att uttrycka sig och kommunicera bara är av godo.
    Jag är nyfiken på ifall du tror att hon skulle kunnat kommunicera dessa behov ifall du inte lärt henne tecknen för dom?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.