Blanda INTE in Tomten i julklappshögens storlek

Nu är det jul här i vårt hus. Julen är kommen hopptrallallala. Tomten kommer med sin stora säck. Hoppas att du varit snäll så får du många julklappar. Tomten vet om du har varit snäll så det är bäst att du…….nu! 

Vi behöver inte blanda in Tomtens julklappar

Julaftonen är kommen, julgröten är uppäten och Karl-Bertil Jonsson går i bakgrunden. Under granen ligger julklapparna och väntar på att bli utdelade. Sen kommer Tomten och han undrar om det finns några snälla barn när klapparna ska delas ut.

Ju fler klappar desto snällare har barnet varit? 

FEL och det vet ju rätt många 5-6 åringar. Det är inte Tomten som fixat julklapparna. Det är föräldrar, släkt och vänner som köpt och slagit in paketen. Tomten är bara brevbäraren som delar ut paketen.

Jultomten, julklappar,

Varför är det viktigt att påtala detta?

I verksamheter där våra barn vistas finns det ofta barn från olika socioekonomisk bakgrund. En del barn har två heltidsarbetande föräldrar med god inkomst. En del barn lever med endast en förälder och en del barn har föräldrar som inte har något jobb eller som inte kan jobba av olika anledningar. Många barn har inte heller ett stort nätverk av släktingar som kan överösa dem med paket. Det är viktigt att vi inte lägger julklappsfokuset på Tomten. Det är inte Tomten som bestämmer huruvida barnet får många klappar eller inte. Det är de ekonomiska möjligheterna att köpa julklappar som spelar roll. När barnen sedan sitter där på samlingen och berättar för varandra vad de fått i julklapp  värderas de sinsemellan omedvetet efter vad de fått.

Varför verkar mina kompisar ha fått mycket mer eller coolare saker än jag?

Vi behöver lyfta att det inte är Tomten som bestämmer hur många eller vilka julklappar barnen får. Det beror helt på vilka möjligheter barnens närmsta krets har för att införskaffa julklapparna.

Jultomten kan fortfarande vara mystisk. Kommer han fram med släden i år? Det är ju faktiskt plusgrader ute. Kanske är det vi föräldrar och släktingar som skickat paketen till Jultomten?

Det är klurigt hela den här Tomte-grejen. Han gör inte skillnad på barn och barn men ändå är det inte alla barn som får träffa honom. När de väl får träffa honom får det inte vara ett mått på snällhet när julklapparna delats ut.

/ Dennis

2 svar på “Blanda INTE in Tomten i julklappshögens storlek”

  1. Det här är viktigt! Har du något tips på hur man som förälder kan bemöta och förklara när barnet bombarderas både av släkt, vänner, och mer eller mindre bekanta/obekanta med kommentaren ”Tomten kommer till snälla barn”?

    1. Klurigt. Vi har kört med att det är vuxna som köper julklapparna, tomten är bara den som delar ut de. Om inte tomten kommer i egen hög person och delar ut paketen så är det han som sett till att mamma och pappa lagt de snyggt under granen.

      Vad det gäller de vuxna som säger att tomten bara kommer till snälla barn. Den är lurigare, kanske bara förklara så som vi gör till barnen. Lyfta tanken om att även snälla barn kan bli utan ett berg av klappar och det har inte med tomten att göra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *