4 Tips för träning med spädbarn

kvinna som stretchar efter träning, träning med spädbarn, pappablogg

Jag har ett stort behov av regelbunden träning. Träning är ett sätt för mig att koppla bort jobb och andra måsten. Jag blir av med stress, blir piggare och sover bättre om jag får träna regelbundet. Och framförallt (i alla fall om du frågar min fru) så blir jag på bättre humör av att träna. Eller, om jag ska vara helt ärlig, så blir jag på uselt humör om jag inte får träna.

Därför var träningen något av ett orosmoment när vi väntade Vincent. Hur ska jag få tid för min träning?

Träning med spädbarn

Efter att ha funderat på detta under en längre tid och provat lite olika sätt att få till träningen tänkte jag nu sammanfatta detta i ett blogginlägg. Förhoppningsvis kan det inspirera andra föräldrar. Om du som läsare har några andra knep så lämna gärna en kommentar nedan.

MiniSats

Sats har ett koncept som de kallar MiniSats som i praktiken innebär att de passar ditt barn när du tränar. Jag har inte provat det själv men jag har fått det varmt rekommenderat av andra föräldrar. Tjänsten kostar inget extra utan ingår i medlemskapet. Man kan lämnat barnet i upp till 1,5 timme och första gången måste du själv vara med och ”skola in” barnet. Mer om Minisats.

Friskis & Svettis Barnpassning

Friskis & Svettis har ett liknande koncept med barnpassning där man kan lämna sitt barn under 1 timme och 15 minuter för att delta på ett pass. Barnpassning finns på ett urval av anläggningar, oftast under specifika tider, och kostar (på F&S Lindhagen) 20 kr. För att underlätta ombeds man informera värdarna om hur man vill att de ska göra ifall barnet börjar gråta samt att man hämtar sitt barn senast 15 minuter efter avslutat pass. Mer om barnpassning på F&S.

Hemträning

Det som visat sig passa mig bäst har varit att träna hemma. Det ger stor frihet att träna hemma men det kan kräva mer disciplin att faktiskt få det gjort. Något som fungerat väldigt bra för mig har varit att delta i olika utmaningar på Facebook. Om man söker på workout och challenge på Facebook dyker det upp mängder med grupper där människor gått samman för att inspirera varandra till att utmana sig själva fysiskt. Ett alternativ till detta är att gå samman med några vänner och skapa en privat grupp där ni kan rapportera framstegen och sporra varandra. En utmaning som jag provat under ledigheten har varit 100 Pushups. Som ovan utförare av armhävningar har det varit oerhört utmanande och Vincent har funnit det mycket underhållande att se på när jag kämpat!

Har man ont om tid så kan en sjuminuters-workout vara något att prova på. Undersökningar har visat att högintensiv intervallträning är ett oerhört effektivt sätt att träna på och man har således tagit fram ett träningsprogram som syftar till att maximera effektiviteten på träningen. Metoden går ut på att man genomför ett antal övningar under begränsad tid (30 sekunder) med kort vila (10 sekunder) mellan varje övning. Poängen är att arbeta så hårt/genomföra så många som möjligt under de 30 sekunder man utför aktuell övning. Ett program innehåller 10-12 st övningar och pågår under ca sju minuter.

Promenader

Få saker slår vanliga promenader när det kommer till att hålla sig i form. Promenader är något som naturligt passar in i småbarnslivet och även här har forskning visat att 150 minuters, eller mer, gång i veckan är fullt tillräckligt för att hålla en god hälsa (Regular brisk walking is best exercise for keeping weight down, says LSE research). Ett tips för att hålla igång motivationen är att skaffa en stegräknare eller en motsvarande app till mobiltelefonen. Då kan du mäta dina framsteg(!) och hålla koll på att du kommer upp i 150+ minuter i veckan. Själv kör jag Runkeeper som är gratis och kan spåra alla möjliga typer av träningsformer.

Eftersom Vincent somnar som en stock så fort vagnen börjat rulla har det varit ett ypperligt tillfälle för mig att lyssna på ljudböcker. Är du intresserad av engelska ljudböcker kan jag rekommendera tjänsten Audible som har ett ofantligt utbud av böcker. De har en prenumerationstjänst där du köper en bok i månaden för 15 dollar.

Efter träningen

Duschen efteråt kan vara lite knepig att få ihop när du är ensam med ett spädbarn. Det har funkat för mig att sätta Vincent i en babysitter utanför duschen, men lättast är nog att vänta tills mamma kommer hem och kan underhålla honom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.