Varför drillar ni era söner till att bli fjolliga fjantiga bögar?!

 

”Det är coolt och jättebra när kvinnor bryter mot normen och blir snickare, ingenjörer, datatekniker,  målare, brandmän, lastbilschaffisar, snöskoterförare, poliser och sotare.

Det är bara fjantigt och fjolligt när män sysslar med kvinnliga yrken såsom makeup artist, spa-terapeut, frisörer, sjuksköterskor, lucior and yada yada. Det är flickorna och kvinnorna som behöver bryta sig över gränsen och lära sig att ta för sig. 

Inte pojkarna

Pojkar ska inte behöva drillas till att bli fjolliga bögar

Allt detta genusdravel för pojkar har börjat gå överstyr och jag har lessnat rätt ordentligt på att höra och läsa om skiten.

Jävla fjanterier är vad det är!”

Cloudberry, Familjeliv


 

Jag satt igår och tittade igenom lite statistik över vilka som läser bloggen rent geografiskt och genom vilka kanaler ni når hit. Drygt hälften av er verkar läsa bloggen frekvent och söker er direkt hit. En annan större grupp hittar hit via Google. Det var Google statistiken som var intressant. En besökare hade hittat hit via sökorden ”Föräldraledig pappa fjolligt.” Jag vart lite nyfiken och blev tvungen att själv se vad som mer dök upp om jag gjorde sökningen. Jag fann då citatet här ovan från familjeforumet familjeliv.se.

Förutom att det är en nätprovokatör, nättroll eller vad man nu vill kalla dem så låg bakom det gav hela tråden en känsla av att många ser det på det här viset. Det anses coolt om flickor klär sig mansrollen och tar för sig medan killar som gör det motsatta är fjantiga fjollor eller inte riktiga män.

Att vara som stereotyp man ses lite finare än att vara kvinna helt enkelt.

Därför tänker jag försöka uppfostra pojken i familjen fjolligt och bögigt

Jag antar trådstartaren jag refererade till ovan menar att fjolligt och bögig är raka motsatsen till vad hen menar är manlighet. En manlighet som är tuff och våldsbejakande, bufflig och hänsynslös för att ta sig upp i karriären. Är inte klättringen uppåt möjlig är det viktigt för honom att kunna sparka neråt för att stoltsera med att han som man är lite bättre än en genomsnittskvinna. Mannen är hård och hjältemodig utan att visa sina svagheter. Känslodrabbel får kvinnor och småbarn ägna sig åt. En riktig man gråter inte för en spik i foten, han svär några väl valda svordomar, knådar en ny snus med ena handen medan han drar ut spiken med hammaren i andra handen.

Vad tänker jag göra?

Jag tänker däremot försöka lära bägge barnen att vara i kontakt med sina känslor. Det är okej att behöva en kram och gråta ut om livet bär emot. Problem ska vi prata om istället för att möta de med våld. När smockan ändå flyger genom luften ska vi kunna prata om varför det blev så och hur vi ska göra för att situationen inte ska bli sådan igen.

Genom att sysslorna är jämt fördelade i hemmet tänker vi visa barnen på att det inte finns något manligt eller kvinnligt i varesig dammsugning, matlagning, städning eller tvättning. Jag tänker personligen ta ut en längre sammanhängande föräldraledighet i höst där jag hoppas att för en stund bli förälder nummer ett för båda barnen. En förälder som kan ta både det praktiska som det emotionella ansvaret. Allt för att komma före ”Ingen” och ”Annan” i Kamratpostens statistik på vem barnet helst pratar med om det är ledset. I detta inlägg från 2014 finns siffrorna för Kamratpostens undersökning, 2008.

Jag klär även fyraåringen i vad Cloudberry skulle kalla för bögiga tights. Mest för att de är väldigt praktiska att ha om han (min fyraåring alltså) vill springa runt, hoppa och kasta boll. Men även för de fina kattmotiven på ett av paren som han älskar samt att tights är väldigt lätta för ett barn som ska eller har lärt sig gå på toaletten själv. Inga jobbiga knappar eller besvärliga knutar att få upp när nöden kallar.

Förhoppningsvis skapar vi en trygg ung man som i framtiden vågar gå sin egen väg oavsett vad könsnormerna säger.

Förhoppningsvis skapar vi en god förebild för barn och unga längs hans väg i livet.

Mycket av ovanstående ses förmodligen som fjolligt och fjantigt, för män ska helt enkelt inte vara så. Jag vill mena att det är precis sådana män jag vill ha i ett samhälle. Ett samhälle där vi alla är lika, oavsett etnicitet, kön, ålder sexuell läggning eller funktionshinder. Män som tar lika mycket ansvar som kvinnor i hemmet. Män som tar lika stort ansvar för föräldrarollen som kvinnor.


 

Håller ni med eller är ni av en annan åsikt? 

Hör gärna av er i kommentarsfältet nedan eller via våra sociala medier. Vi finns på Instagram som @lattefarsor och på Facebook som Lattefarsor/ Pappabloggen.

Vi ses i cyberrymden!

– Dennis, lite småfjollig och fjantig. Av vissa tagen för att vara homosexuell.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.