Vegetarisk jul, nästan

Det senaste året har vi gått över mer och mer till en vegetarisk kost och det senaste halvåret är vi nästan veganer. 

Julen är full av traditioner och maten på julbordet är en av alla dessa. Därför blir det en riktig utmaning denna jul att få till maten på ett juligt sätt. För någonstans vill vi ju ändå ha julens smaker samtidigt som vi vill behålla den kosthållning vi tror på. 

Nog för att det finns massvis med vegetariska alternativ så går det ändå inte att köpa allt direkt på burk. Jag som nästan bara äter inlagd sill och lax med potatis på julbordet (varmrätterna är jag inte jättemycket för) fick tänka till denna första vegetariska jul. På något sätt måste jag ju kunna ersätta sillen med något som smakar ungefär detsamma. Efter googlingen ”Vegansk jul” hittade jag denna underbara sida som ger dig alternativ på i princip allt på julbordet. 

Några minuters läsning senare bestämde jag mig för att inlagd aubergine får bli mitt substitut till sillen. Auberginen skulle skalas och ångkokas till sillkonsistens, sen var det bara att lägga in den med ditt personliga inläggningsfavoritrecept. För min del fick det bli två olika sorter. En vegansk senaps-”sill” på havrefraiche, senap, vinäger, olja och lite blandade kryddor och en lök-”sill” skarvad med lingon och enbär. Skulle det smaka illa får jag hugga in på laxen. Ja, vi köpte en gravad lax. Det är inte alltid lätt att bara sluta med något som ätits varje jul de senaste 30 åren. Sen är det så att barnen gillar lax och det är en bra källa till vitamin B12 som annars inte går att få i sig tillräckligt med en helt vegansk kosthållning. 

 

aubergine, vegetarisk jul, ångkok
Aubergine ångkokas innan inläggning
 
Nu önskar jag er alla en riktig God Jul med vila, en lågstressnivå och glada barn med tindrande ögon framför granen. 

/ Dennis 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.